Halíková (KSČM): Pane premiére, řekněte pravdu, jak to skutečně s privatizací OKD bylo

10.01.2017 20:53

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 1. 2017

Halíková (KSČM): Pane premiére, řekněte pravdu, jak to skutečně s privatizací OKD bylo
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové poslanci, vážený pane premiére, členové vlády, už řadu let, vlastně několik funkčních období, projednává tato Poslanecká sněmovna i další závažný případ, který souvisí s privatizací minoritního podílu státu v OKD z roku 2004 a který má závažný dopad na současnou situaci občanů v našem Moravskoslezském kraji. Je mi velice líto, že od doby, kdy se naposledy tento bod dostal na jednání Sněmovny, už uplynulo zase půl roku, aniž by se od té doby něco závažného stalo.

Jenom připomenu to, co už tady odeznělo, a sice že společně s těžební společností nový soukromý vlastník tehdy získal 44 tis. bytů, ve kterých žije dodnes, kolegyně a kolegové, přes 100 tis. občanů, zejména v našem Moravskoslezském kraji, ale i na severu Čech, a to i přesto, že v současné době, kdybyste našimi městy, kde je gros těchto bytů, to znamená Havířovem, Karvinou, Ostravou, projížděli, uvidíte v každém domě několik prázdných oken, několik prázdných bytů, a na hlavních ulicích prázdné nebytové prostory, ze kterých v důsledku nájmů, které tam tento soukromý vlastník stanovil, prostě odcházejí jednotliví podnikatelé.

Soukromý vlastník tehdy získal byty skutečně za hubičku. Slyšeli jsme tady čísla - v průměru za 30 - 40 tisíc podle velikosti příslušné bytové jednotky.

Ve smlouvě o prodeji akcií byl tehdy zahrnut závazek, že byty budou převedeny nájemníkům za zvýhodněnou cenu. Stát podepsal smlouvu se společností Carbon Invest v září 2004, ale již v listopadu se stal novým vlastníkem investiční skupina RPG Industries podnikatele Zdeňka Bakaly. Ta vyvedla byty do realitní společnosti RPG byty, což vzbudilo už tehdy oprávněné obavy nájemníků, jak bude s byty dále nakládáno a do bude s nájemníky.

Zdeněk Bakala původně slíbil, že byty budou opravdu prodány nájemníkům za zvýhodněných podmínek. Není to fráze, není to výmysl. Já jsem, vážené kolegyně a kolegové, tehdy byla v čele havířovské radnice, města, které mělo v té době téměř 100 tis. obyvatel a u jednání s panem Bakalou jsem byla. Vím, co tehdy při své první návštěvě ve městě sliboval a o čem hovořil. Posléze ale prohlásil, že nic takového, žádný takový veřejný příslib vlastně nedal a to, co sliboval původně, popřel.

Opravdu to není můj dojem. Můžeme se to dočíst i ve zdůvodnění rozsudku pražského Městského soudu ve sporu Zdeňka Bakaly se současným ministrem zahraničí panem Zaorálkem, který podnikatele tehdy nazval gaunerem. On si na něj stěžoval a soud v této věci rozhodoval.

Dovolte mi říci, že na problematiku s převody bytů jsme v Poslanecké sněmovně opakovaně upozorňovali a že Sněmovna přijala v roce 2009 usnesení, jímž mimo jiné doporučila vládě, aby podala návrh na předběžné opatření, které by vlastníkům bytů RPG Industrie, resp. RPG byty byl uložen zákaz nakládání s předmětnými byty, což jinak umožňovala údajně smlouva z roku 2004, kde se hovořilo o tom, že by tyto byty měly být přednostně prodány nájemníkům podle podmínek ve smlouvě uvedených. Co skutečně v té smlouvě bylo uvedeno, slyšeli jsme už dneska, jednak nebylo doposud zveřejněno, slyšeli jsme i výzvu, ke které se připojuji, abychom se tedy dozvěděli, co skutečně ve smlouvě bylo a jak tedy skutečně tehdy jednání probíhala.

Pokud si myslíte, vážené kolegyně a kolegové, že pan Bakala neodmítl alespoň zaplatit pokutu, pro něj zanedbatelných zřejmě 30 mil. korun za porušení smluvních podmínek za rozdělení OKD a vyčlenění bytů do realitní společnosti, pak jsme společně na hlubokém omylu. Kdepak.

Mohla bych uvádět výčet desítek, možná stovek jednání o této otázce, ale hovořit dnes jen o historii, o to tady přece nejde.

Předloni na podzim pan Bakala a jeho podnikatelská skupina prodala společnost RPG byty. Okolnosti byly ale tak nejasné, že se vyrojila i celá řada úvah, jestli nešlo jen o fiktivní prodej. Každopádně to byl jeden z kroků, kterým se chtěl pan Bakala vyvázat ze všech závazků. Zisky z OKD tento podnikatel shrábl, dluhy hodil pod nohy státu prostřednictvím kupce těžební společnosti, ale zlaté vejce bytového fondu buď ještě výhodně zpeněžil, nebo si je přes prostředníky ponechal.

Která z variant platí, netroufám si říct, ale pravděpodobně to ví v tuto chvíli málokdo. Pan premiér Sobotka sice nazval tehdy toto Bakalovo podnikání velkým morálním a podnikatelským selháním; to je pravda, ale je to v každém případě málo. Nájemníkům, oněm sto tisícům lidí plus minus, tohleto prohlášení určitě nepomůže. Sociální dopad na náš těžce zkoušený region má totiž nejenom ukončení těžby, propouštění horníků a ohrožení tisíců pracovních míst v navazujících provozech, ale právě i bytová situace těchto lidí a vše, co s tím souvisí.

Na to, co může nastat, jsem upozorňovala Sněmovnu už v době, kdy končila platnost zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Vzpomeňte si prosím na to vy, kteří jste tady dvě volební období zpátky v těchto poslaneckých lavicích seděli. Hovořila jsem o tom, a nejen já, že se může stát, že někteří soukromí vlastníci začnou nájemné v bytech neúměrně zvyšovat a že to bude mít dopad i na finance státu v podobě výplaty dalších sociálních dávek, především doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení. Jaká je dnešní situace, víme a slyšeli jsme to tady opakovaně i z úst současné paní ministryně práce a sociálních věcí. Jistěže nejde jenom o byty pro hornické důchodce nebo o příspěvky pro tyto lidi, ale i o další nájemníky nejen v bytech OKD, ale prakticky po celé republice. Jako poslanci za Komunistickou stranu Čech a Moravy jsme k této skutečnosti už tehdy, jak se říká, nesložili ruce do klína, ale připravili jsme návrh zákona o jednostranném zvyšování nájemného, který měl zamezit spekulativním vysokým nájmům ale současně vlastníkům zajistit přiměřený zisk. Zdůrazňuji - přiměřený, nikoli lichvářský, jak jsme toho dneska svědkem. Sněmovna ale tento návrh zákona zamítla. Podle jeho odpůrců měl vše potřebné vyřešit nový občanský zákoník. Jak? To dneska všichni vidíme.

Možná alespoň někteří z vás, vážené kolegyně a kolegové, dodatečně uznají, že tehdejším návrhem zákona nám šlo nejen o ochranu nájemníků, ale i o ochranu ekonomických zájmů státu a koneckonců také pracovního trhu. Vždyť vysoké nájemné znemožňuje mobilitu pracovníků a žene je do náruče hypoték na desítky let, aby si zajistili vlastnické bydlení. Ztráta zaměstnání se slušnou výplatou tak ale může znamenat pro jednotlivé rodiny doslova tragédii. Seminář zemí V4, který loni proběhl u nás v Praze, se touto problematikou velice podrobně zaobíral a mimo jiné rozebral i propastné rozdíly ve srovnání příjmů u nás a v sousedních zemích, např. v Německu. Přiznejme si, že nejde jen o to mít jakékoli zaměstnání, ale zároveň takové, kde si lidé mohou vydělat na zajištění alespoň základních životních potřeb a to, že mezi ně bydlení patří, je snad jasné nám všem. Problémy Moravskoslezského kraje tedy nelze smrsknout pouze na to, jak pomoci odcházejícím horníkům dávkami nebo možností předčasného odchodu do důchodu. Díky, že aspoň tohle jsme v této Sněmovně schválili.

V lednu 2015 jsem v této souvislosti zasílala písemnou interpelaci k situaci v soukromé těžební společnosti panu ministru Mládkovi a ptala jsem se mimo jiné i na podporu tvorby nových pracovních míst nebo na možnost výhodnějších podmínek pro tuzemské investory. Už dávno víme, že továrnu sice nelze odvézt, jak se argumentovalo už na počátku 90. let na tehdejší podporu masivní privatizace státního majetku, ale lze ji, když to řeknu zjednodušeně, zavřít. I když příklad pana Zdeňka Bakaly ukazuje, že neomalený podnikatel může pocházet odkudkoli a ani zahraniční investor nemusí být zárukou dlouhodobé zaměstnanosti pro místní obyvatele.

Vážené kolegyně a kolegové, závěrem bych chtěla říct, že z této tribuny dneska, a nejen dneska, zazněla celá řada faktů a taky celá řada výzev na adresu našeho současného pana premiéra. A tak mi dovolte, abych i já na vás, vážený pane premiére prostřednictvím pana předsedajícího, apelovala, abyste už konečně řekl pravdu, jak to skutečně s privatizací OKD a zejména s bytovým fondem bylo. Ale hlavně, co vaše vláda, pane premiére, pro občany zejména v Moravskoslezském kraji udělá. Prosím konkrétně. Hezkých slov a prohlášení už bylo dost. (Potlesk v lavicích KSČM.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…