Hamáček (ČSSD): Jako ministr vnitra bych matriky v menších obcích nerušil

26.05.2018 8:38

Pokud sociální demokracie získá v případné menšinové vládě funkci ministra vnitra, nebudou se rušit matriční úřady v menších obcích podle současného návrhu ministerstva. Na tiskové konferenci to uvedl předseda sociální demokracie a kandidát na ministra vnitra Jan Hamáček.

Hamáček (ČSSD): Jako ministr vnitra bych matriky v menších obcích nerušil
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

„Pokud bychom dotáhli do konce referendum, jedním z mých prvních kroků by bylo zrušení záměru a věcná diskuse,“ uvedl Jan Hamáček a připomněl, že účast sociální demokracie ve vládě bude záviset na výsledku stranického referenda. „Určitě bych udělal všechno pro to, aby rozsah služeb v menších obcích byl zachován v současném rozsahu," dodal předseda sociální demokracie a označil současný návrh ministerstva vnitra za necitlivý krok, který by zkomplikoval život občanů v menších obcích.

Poslankyně sociální demokracie a místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Alena Gajdůšková odmítla návrhy ministerstva práce a sociálních věcí na zpřísnění pravidel v novelách o sociální podpoře a o hmotné nouzi. Jde například o návrh, podle kterého by stát vyplácel čtyřčlenným a početnějším rodinám nižší příspěvek na bydlení o tisíce korun, nebo o plánovanou úpravu zákona o hmotné nouzi, podle níž by se lidem v ubytovnách vyplácel doplatek na bydlení ve výši 50 % normativních nákladů na bydlení místo současných 80 %. Alena Gajdůšková prohlásila, že uvedené návrhy jsou bez podrobné analýzy sociálních dopadů a bez přijetí komplexní úpravy sociálního bydlení nebezpečné. Předlohy v praxi by podle ní zhoršily životní situaci lidem žijícím na ubytovně a extrémně zatížily sociální služby měst a obcí. „My se zasadíme, aby byznys s chudobou skončil a abychom co nejrychleji dopracovali debaty o sociálním bydlení," uzavřela svůj příspěvek na tiskové konferenci poslankyně.

Na program této schůze Poslanecké sněmovny je zařazeno několik návrhů sociální demokracie, u kterých proběhne první čtení. Jedná se například o novelu zákoníku práce, jež by zrušila karenční dobu a umožnila proplácet nemocným zaměstnancům první tři nemoci ve výši 60 % mzdy. „Předpokládáme, že najdeme v následujících dvou týdnech většinu pro to, abychom v Poslanecké sněmovně prosadili znovuobnovení proplácení tří dnů nemoci, protože si myslíme, že tato obrovská nespravedlnost musí skončit," řekla k předloze sociální demokracie místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová. Sněmovna bude také projednávat návrh sociální demokracie na uzákonění obecného referenda. „My dlouhodobě podporujeme posilování prvků přímé demokracie, aby se lidé mohli během funkčního období Poslanecké sněmovny a Senátu přímo podílet na rozhodnutí, které se týkají všech," zdůvodnila návrh sociální demokracie Valachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.