Hamáček (ČSSD): Osobně laděná kampaň AntiBabiš přispěla k našemu pádu

17.05.2018 7:37

Komentář na facebookovém profilu před vnitrostranickým referendem.

Hamáček (ČSSD): Osobně laděná kampaň AntiBabiš přispěla k našemu pádu
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Hlasování ve vnitrostranickém referendu o vstupu do vlády odstartuje už v pondělí. Během návštěvy krajů a rozhovorech se členy ČSSD mě zaujal tento dotaz: „Pokud půjdeme s Andrejem Babišem, neodejde nám ten zbytek voličů, co nás volil, protože jsme před volbami byli proti jeho účasti ve vládě?“

Moje odpověď: Hnutí ANO byl náš hlavní politický soupeř. Nechci se zbavovat osobní politické odpovědnosti, jsem v ČSSD mnoho let. Ale osobně laděná kampaň AntiBabiš, místo toho abychom se soustředili na prezentaci našich úspěchů, přispěla k našemu pádu k 7 procentům. Vždyť první dva roky vlády B. Sobotky se naše preference pohybovaly kolem 20 procent.

Ano, součástí naší loňské kampaně bylo, že s trestně stíhanou osobou nevstoupíme do vlády. A je dokonce pravděpodobné, že jsou mezi těmi našimi 7 procenty lidé, kteří nechtějí trestně stíhaného premiéra. Ale stejně tak jsou tam lidé, kteří chtějí, aby ČSSD byla odpovědná a umožnila vznik stabilní a funkční vlády, která tu konečně začne pracovat pro lidi.

Možná o některé podporovatele přijdeme, ale věřím, že se k nám díky naší práci a programu jiní vrátí. Mimochodem, v následujících měsících budeme usilovat nejdříve o více než čtvrt milionu nevoličů, kteří nás podpořili v roce 2013. Pokud bychom je získali zpátky, mohli bychom náš volební výsledek téměř zdvojnásobit. Podle mého názoru, tyto lidi téma Babiš nezajímá. Chtějí uvěřitelnou ČSSD s programem, ke kterému se mohou přidat. A já se ptám, jak je získáme zpět, když se budeme vymezovat proti levicovému programu, které bude dělat ANO ve vládě a my budeme v opozici?

A mimochodem, vláda ANO + ČSSD s podporou KSČM je přijatelná pro 57 procent našich voličů (CVVM). Rozhodně nemám patent na rozum a vnímám i řadu velkých rizik. A proto, když někdo říká A, je vždy potřeba říci i B. I z toho důvodu chci vést diskuzi během referenda a diskutovat s našimi členy.

Chci o výhodách, ale i rizicích vstupu do vlády mluvit s co nejvíce straníky, proto jsem si včera naplánoval "double" - po diskuzi v Pardubicích jsem se přesunul do Hradce Králové. Dnes mě čeká Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…