Hanák (ČSSD): Stavba přeložky je sice dražší, jde ale o finální řešení

23.11.2017 15:28

Příprava přemostění na Staré Blansko se posouvá vpřed. Kraj přispěje městu na projekt.

Hanák (ČSSD): Stavba přeložky je sice dražší, jde ale o finální řešení
Foto: ČT
Popisek: Roman Hanák

Přes kruhový objezd na křížení silnic Svitavská, Smetanova a Rožmitálova v Blansku denně projedou tisíce aut. Když však o 100 metrů dál na železničním přejezdu spustí závory, zastaví se provoz i na rondelu a vlastně na celém tahu městem. Tuto i řadu dalších dopravních komplikací má vyřešit most na Staré Blansko, který převede řidiče přes řeku Svitavu i koleje. Dlouho plánovaný projekt teď i díky memorandu podepsaném zástupci města a Jihomoravského kraje v loňském roce postupuje kupředu. Na svém dnešním zasedání (23. listopadu) krajští radní doporučili zastupitelům, aby kraj poskytl městu dotaci na přípravu dokumentace pro spojené územní a stavební řízení.

„Kraj postupuje v souladu s memorandem, a proto Rada Jihomoravského kraje již letos v únoru schválila pro přemostění investiční záměr. V současné době probíhá příprava projektové dokumentace, která je v režii města Blanska. Kraj na ni přispěje polovinu ceny prostřednictvím dotace, jejíž poskytnutí budou zastupitelé schvalovat na svém prosincovém zasedání. Jedná se o částku 1,7 milionu korun,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Termín zahájení stavebních prací podle něj závisí na výsledku povolovacího řízení a postupu majetkoprávní přípravy stavby.

Kraj dál prosazuje, aby se u Krhova začala stavět nultá etapa D43

Ředitelství silnic a dálnic se na Jihomoravský kraj obrátilo s žádostí o spolupráci na úpravách silnice I/43 v úseku mezi Bořitovem a Voděrady podle nového projektu, který není součástí již dříve zpracované tahové studie. Ta má řešit nejproblematičtější úseky svitavské radiály do doby výstavby D43. Kraj však letos v létě představil dotčeným obcím vlastní řešení, na jehož základě by od Krhova směrem k Lysicím vznikla prakticky nultá etapa dlouho plánované dálnice. Postup navrhovaný krajem je navíc zakotven v Zásadách územního rozvoje a v důsledku by ušetřil státní kase stovky milionů korun.

Koncept ŘSD počítá se zrušením křižovatky I/43 se silnicemi III. třídy od Drnovic a Skalice nad Svitavou. Na jejím místě by vznikl most a řidiči by se na „třiačtyřicítku“ napojovali u Krhova. „Po výstavbě D43 by nám tu zbyl málo využívaný most přes nevytíženou, draze přestavovanou I/43. Řešení ŘSD by zavleklo dopravu do zastavěné části Krhova a navíc jej nezohledňují územní plány obcí, což by zkomplikovalo umístění stavby a následné výkupy pozemků,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Plán kraje přitom podobnými problémy netrpí. „Naše koncepce počítá s vybudování přeložky silnice I/43 kolem Lysic v trase plánované dálnice. V podstatě by šlo o nultou etapu D43. Stavba přeložky je sice dražší, nejde však o provizorium na několik let, ale o finální řešení. V případě úprav ve stávající trase I/43 nikdy nedosáhneme norem ani co se týče vzdáleností křižovatek, sklonů nebo rozhledů. Současná investice by byla v tomto případě sice vyšší, nicméně úspory, které přinese v době stavby D43, kdy nejsou umrtveny investice do stávající silnice první třídy a neodstraňují se dočasná opatření, ji však více než vyváží. Celkově jde o řešení významně levnější, řádově o 200 milionů korun,“ doplnil Hanák.

Pokud by přesto došlo k řešení úseku podle návrhu ŘSD, bude Jihomoravský kraj spolupracovat. Všechny nově vybudované úseky a objekty silnic nižších tříd by však měly být do majetku kraje převedeny bezúplatně, stejně jako vypořádané pozemky pod nimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.