Haneška (Patrioti): Mlha v České kotlině, aneb Kam zmizelo třicet miliard?

31.05.2015 10:50

Rusko oznámilo, že sedmdesáti miliardový dluh vypořádalo výdajem ve výši 51,3 miliardy korun. Do českého rozpočtu doputovalo pouhých 20,4 miliardy korun. Vydejme se po stopách zatoulaných třiceti miliard z ruského dluhu.

Haneška (Patrioti): Mlha v České kotlině, aneb Kam zmizelo třicet miliard?
Foto: Patrioti
Popisek: Patrioti ČR.

Dne 23. prosince Rusko 2013 oznámilo, že dokončilo úhradu svého dluhu České republice, který vznikl ještě v dobách Sovětského svazu. Ruský dluh vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo. Nakonec, po více než dvaceti letech Rusko svůj dluh splatilo nejen České republice, ale i Slovensku, Černé Hoře a Finsku. To, že Moskva splnila své závazky je, v každém případě, dobrá zpráva. Pokud ale počítáte, kolik-že miliard přibylo do napjatého českého rozpočtu, propadli jste zcela nemístnému optimismu.

Ruská federace původně Česku dlužila 3,6 miliardy dolarů (podle dnešního kurzu zhruba 72 miliard Kč). Česká vláda, vedená tehdy Milošem Zemanem, však již před lety prodala tuto pohledávku soukromé firmě Falkon Capital. Česká firma Falkon Capital a.s., byla k tomuto účelu ve skutečnosti vybrána přímo ruskou vládou. V této – slovy ČTK – neprůhledné společnosti hrála velkou roli gruzínská rodina Mamaladze, jenž byl podle tajných služeb spojen s lidmi kolem gruzínské mafie, ale i lidé spojení s československým předlistopadovým režimem, od někdejšího ředitele Slovnaftu Jozefa Čimboru (označeného za bývalého agenta STB), až po právníka Tomáše Chňoupka, syna bývalého komunistického ministra zahraničních věcí.

Není od věci, že to byl právě Miloš Zeman, kdo vyrukoval s jasným favoritem na úspěšné vyřešení problému ruského dluhu. Firma od Zemanovy vlády odkoupila bez výběrového řízení zhruba dvě třetiny dluhu a zaplatila za ně přibližně 750 milionů dolarů (asi 15 miliard korun). Informace o výši odkoupené pohledávky a ceně, jakou za ni Falkon státu nabídl, se liší, nicméně dá se odhadnout, že firma získala z ruského dluhu na úkor českého státního rozpočtu desítky miliard korun.

Rusko sedmdesáti miliardový dluh vypořádalo rozpočtovým výdajem ve výši 51,3 miliardy korun. Do českého rozpočtu doputovalo přes řadu prostředníků pouhých 20,4 miliardy korun. Tehdejší premiér Zeman to dokonce označil jako velmi výhodný obchod.

Bývalý ministr financí Ivan Pilip to okomentoval slovy: "Osmdesát procent dluhu neodpustil Rusku žádný věřitel, například země sdružené v Pařížském klubu věřitelů mají v Moskvě pohledávku dohromady za sto čtyřicet miliard dolarů a neodpouštějí vůbec nic."

V době, kdy někdejší ministři o prodeji rozhodli, prý ruský kabinet vyčlenil na úhradu této pohledávky více než dvojnásobek. Vláda logicky nechtěla a nadále nechce detailní informace týkající se ruského dluhu zveřejnit.

Z informovaných zdrojů pochází informace, že ČSSD měla za tento obchod vyinkasovat 300 milionů korun. Za zmínku též stojí, že česká vláda měla v roce 2000 (tedy předtím než se informace o transakci objevila v médiích) nabídku od zástupce švýcarské banky, která zněl na odkoupení dluhu za 94% hodnoty. Dotyčný člověk, který nabízel odkoupení státního dluhu Ruska vůči ČR švýcarskou bankou byl posléze ze strany bezpečnostních služeb a policie cíleně kriminalizován a i přes neprokázání trestné činnosti skončil za mřížemi.

Shrnuto, podtrženo: český stát prodal ruský dluh za zhruba 20% hodnoty, 30 miliard se ztratilo po cestě, společnost Falkon Capital stále působí na českém trhu a zhruba 1,5 miliardy z deblokace ruského dluhu vrátila zpět do Ruska skrze investici do obřího parku větrných elektráren (informace z roku 2008).

Říká se, že Miloš Zeman alias MLHA dokáže odůvodnit cokoliv. I deset či patnáct let poté, co jeho nejbližší spolupracovníci, pod jeho ochranou, otevřeli stavidla nejhorším korupčním zvěrstvům polistopadové doby, umí rozesmávat dnešní studenty humornými bonmoty. On prý vždy proti korupci bojoval. A nikdo se neodváží vstát a říci mu do očí, že to není pravda a že je to také právě on sám, kdo nese osobní zodpovědnost za, dnes už nesnesitelnou, míru korupce v České republice.

(pokračování příště)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace