Hašek (ČSSD): Sousto pro soukromé developery, nikoliv pro Jihomoravský kraj

24.04.2019 9:10

Má Jihomoravský kraj koupit od soukromého investora za více než 600 milionů korun (které fyzicky nemá a bude se muset zadlužit) podíl v Technologickém parku Brno?

Hašek (ČSSD): Sousto pro soukromé developery, nikoliv pro Jihomoravský kraj
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Michal Hašek.

Jihomoravský kraj jsem vedl osm let. Podporovali jsme v té době vědu, výzkum a inovace i bez majetkové účasti v Technologickém parku Brno a přitom jsme dokázali být nejlepší mezi všemi regiony ČR, především díky štědré podpoře JIC a sofistikované strategii RIS (Regionální inovační strategie) a dalším koncepčním dokumentům a krokům. Jsem hluboce přesvědčen, že vlastnictví a rozvoj areálu TPB patří primárně soukromému byznysu, nikoliv krajské samosprávě.

Můžeme samozřejmě podporovat konkrétní priority ve vědě, výzkumu a inovacích, tedy "náplň" budov v areálu TPB. Nicméně zhruba 25 milionů euro, které si navíc kraj musí půjčit (!), jsou podle mne zbytečnou zátěží krajských financí a takových cca 625 milionů doporučuji využít raději na investice do lidí a do infrastruktury základních oblastí, spravovaných krajem - do krajských nemocnic, domovů pro seniory či krajských škol nebo krajských silnic a mostů.

Navíc za shora naznačenou sumu má kraj získat pouze spolupodíl (jaký je záměr nového vedení Brna s jeho podílem, zatím krajská samospráva oficiálně neví), do budov v areálu budou potřebné další investice, krajem koluje informace o vnitřním dluhu přes 900 milionů korun. V části areálu mají v budoucnu být byty - to je však sousto pro soukromé developery, nikoliv pro Jihomoravský kraj...

Sečteno a podtrženo, záměr nákupu podílu krajem nepodporuji a stejné stanovisko zastává i klub zastupitelů ČSSD v ZJMK. Nejde z naší strany o žádný "šprajc", projekt nebyl zařazen mezi priority krajské koalice v koaliční smlouvě po volbách do ZJMK v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…