Hašek (ČSSD): Stát musí dát jasná pravidla pro delší pobyt běženců

18.03.2022 12:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k fungování krizového azylového centra Jihomoravského kraje v Brně

Hašek (ČSSD): Stát musí dát jasná pravidla pro delší pobyt běženců
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Pohled na fungování krizového azylového centra Jihomoravského kraje na BVV v Brně. Musím potvrdit, že po teplém jídle se lidé ptali už minulý týden. Ohřívání aspoň těch diskutovaných baget (rozdává se tuším 6 či 7 druhů) zakázala hygiena. Zajímavý podnět k úvaze je případný stánek Úřadu práce s informacemi a případnou nabídkou volných míst přímo na BVV.

Je jasné, že krizové azylové centrum není místem pro delší pobyt ukrajinských běženců před válkou, ale to už je věc koordinace vlády a kraje v rámci nouzového stavu a samozřejmě hlavně peněz z našich veřejných rozpočtů. A vždycky se najde něco, co lze zlepšit, a někdo, kdo nebude úplně spokojený. Ale řešíme humanitární krizi způsobenou válkou "za humny". Poskytujeme lidem v prvních dnech po útěku z domova bezpečí, střechu nad hlavou, teplo, jídlo, zdravotní péči namísto létajících raket, bomb, tanků, schovávání se po sklepích a podobně. BVV není "pětihvězda", ale místo, kde se lidé poprvé zastaví a nadechnou do normálního světa bez války.

Samozřejmě po A musí přijít B,C,D... Stát musí dát jasná pravidla pro delší pobyt běženců, řešit s kraji a obcemi jejich fungování a začleňování do běžného života na týdny, měsíce, u některých možná na roky či navždy, pokud se rozhodnou v ČR zůstat a my je přijmeme.

A protože jsem s jihomoravskými dobrovolnými hasiči odsloužil zatím cca 30 hodin na BVV a zažil a viděl vše, o čem je tento text, chci na závěr poděkovat VŠEM, kteří se jakkoliv podílejí na pomoci Ukrajincům prchajícím před válkou, a to nejen v Brně. Každý jeden jste hrdinové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.