Hašek: Film Lidice doporučuji i panu prezidentovi

11.06.2023 10:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k filmu Petra Nikolaeva Lidice

Hašek: Film Lidice doporučuji i panu prezidentovi
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Poláci to zažívali při premiéře filmu Katyň a scéně poprav polských vojáků katy z NKVD. Pro nás ztvárnil hrůzu a děs masové popravy mužů a chlapců starších 15 let v Lidicích ráno 10. června 1942 Petr Nikolaev ve filmu Lidice na motivy námětu Zdeňka Mahlera. Vidět tohle přímo v Lidicích na premiéře v předvečer výročí tragédie v roce 2011 bylo obrovsky silným zážitkem, na který nezapomenu do konce svého života.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29715 lidí

Byly tam s námi lidické ženy a lidické děti, obdivoval jsem nejen jejich silný životní příběh, ale i odvahu, se kterou prožily celý ten tragický příběh na plátně prakticky jen pár stovek metrů od míst, kde se v červnu 1942 vše odehrálo.

Film Lidice opět uvede Česká televize, nechápu proč nikoliv dnes či zítra večer, ale až v příštím týdnu, nicméně i tak doporučuji jej celý zhlédnout. I panu prezidentovi, aby se třeba inspiroval, až bude zase hovořit o našich předcích.

A malý úryvek z filmu - umělecké ztvárnění masové popravy lidických mužů - připojuji ZDE. Je to jedna z nejsilnějších scén filmu Lidice společně s odebíráním dětí lidickým matkám, jejich vraždění v plynových vozech nebo popravami několika dotčených postav v Mauthausenu při fingované lékařské prohlídce…

Čest památce všech lidických a díky všem, kdo pečují o jejich odkaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…