Havlíček (ANO): Fialův projev a realita

02.01.2022 21:34 | Ze sítí

Upřesňující komentář na facebookovém profilu k novoročnímu projevu premiéra Petra Fialy.

Havlíček (ANO): Fialův projev a realita
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Upřesnění k novoročnímu projevu premiéra v oblasti energetiky.

Premiér:

Předchozí vláda se chovala, jakoby Česká republika nepotřebovala akutně řešit nové zdroje energií pro naše domácnosti a náš průmysl.

Realita:

Jádro jsme prosadili na národní i evropské úrovni.

Mj. i díky naší vládě Evropská komise v noci na dnešek zveřejnila návrh takzvané taxonomie, kde uznává jádro a plyn jako zelené zdroje. Tím fakticky umožňuje jejich vybudování. Díky tomu máme zajištěny stabilní a cenově dostupné dlouhodobé zdroje pro domácnosti i firmy.

Premiér:

Naše vláda bude muset trpělivě a tvrdě pracovat, hledat v Evropě spojence, přesvědčovat partnery. Ale také konečně pohnout s výstavbou jaderných bloků a taky podpořit investice do dalších rozumných obnovitelných zdrojů.

Realita:

Spojence jsme našli před časem. Změny na evropské úrovni jsme mohli udělat díky spojenectví zejm. s Francií, v čase se k nám připojila řada dalších zemí. Výstavba nového jaderného bloku v Dukovanech je připravena. Za dva roky jsme uzavřeli smlouvy s ČEZ, připravili finanční, investiční a dodavatelský model, přes obstrukce opozice jsme schválili zákon a ukončili bezpečnostní posouzení. Nová vláda může okamžitě zahájit tendr. Investice do obnovitelných zdrojů jsou umožněny mj. díky našemu zákonu o POZE.

Premiér:

Zdražování energií a krachy dodavatelů mohou během následujících měsíců, dopadnout na tisíce rodin. Chtěl bych jim slíbit, že vláda udělá všechno proto, aby nezůstali bez pomoci. Příprava podpůrných programů pro lidi, které ohrožuje energetická chudoba, to byl jeden z prvních úkolů, které jsem svým kolegům hned po jmenování naší vlády zadal.

Realita:

Celosvětová energetická krize nedopadne na tisíce rodin, jak uvedl premiér,, ale na miliony tuzemských domácností a statisíce podnikatelů. Proto kritizujeme vládní opatření, která si na pomoc pouze hrají. Na komplikovanou podporu dosáhne zlomek domácností, živnostníci a podniky nemají nárok vůbec. Cesta není byrokratická žádost přes úřady práce pro desítky tisíc domácností, ale rychlá pomoc přes snížení DPH a odpuštění poplatků za solární tunel...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…