Havlíček (ANO): Polsko to v momentě, kdy to bylo odsouhlasené, odmítlo. Do toho Topolánek

03.05.2022 17:35

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

Havlíček (ANO): Polsko to v momentě, kdy to bylo odsouhlasené, odmítlo. Do toho Topolánek
Foto: Vít Hassan
Popisek: Karel Havlíček na volebním sněmu hnutí ANO.

V roce 2016, ještě za vlády Bohuslava Sobotky, kdy byla dokončena příprava projektu STORK II, na které se pracovalo mimo jiné několik let a připravovala to hlavně polská strana a dále česká strana, v tom roce 2016 polská strana poté, co Evropská komise odsouhlasila ten projekt a byly na něj připraveny peníze... Jenom pro informaci, tenkrát Evropská komise měla připraveno 70 milionů euro na všechny energetické projekty, plynovody a 63 milionů dala na tento projekt.

Takže to byl tenkrát docela úspěch, všichni z toho měli dobrý pocit, až na jeden problém. Polsko to v momentě, kdy to bylo odsouhlasené, odmítlo. Tenkrát z toho byl velký problém. Bylo to ještě za vlády, znovu říkám, Bohuslava Sobotky. Byl z toho velký problém, byl z toho diplomatický svár. Poláci od toho dali ruce pryč. Můžeme se bavit, proč od toho Poláci dali ruce pryč. Tím nejpravděpodobnějším důvodem, který sice není nikdy na papíře, ale v kuloárech celkem jasně zazníval, byla dostavba Nord Streamu 2. V té době už se budoval Nord Stream 2, což znamenalo dalších 55 miliard m3.

Poláci si, zjednodušeně řečeno, dopočetli, že by ten plynovod STORK II nebyl efektivní, navíc by se tam pravděpodobně mohl stlačovat i ruský plyn. Takže Poláci řekli, nikoliv, nastal problém. První možný termín oživení byl rok 2019. Ale měl jednu podmínku a to je to, že Evropská komise zařadí tento plynovod po tom debaklu, který nastal, opět na takzvanou listinu strategických prioritních projektů. Už v roce 2016 Evropská komise v kuloárech jasně říkala. Toto vám tam nezařadíme, protože v tu chvíli, když jste to odmítli, nevidíme důvod, proč to dělat.

Přesto Česká republika podpořila opět tento projekt v momentě, když se to zařazovalo na tu listinu. Mimo jiné včetně toho projektu BACI - to je ta jižní část - což by sice byl ruský plyn, ale byl by tam, jak se říká, bypass, s tím, že by se nešlo přes Slovensko. Tenkrát jsme to podpořili navzdory tomu, že Slovensko tvrdě proti tomu vystupovalo. A nejenom Slovensko.

Mirek Topolánek tenkrát jako manažér, nebo bývalý manažer, Eustreamu lítal z místa na místo a pochopitelně extrémně lobboval za to, aby to tenkrát nedopadlo s tím plynovodem s tím plynovodem BACI do toho Rakouska, abychom zůstali závislí na tom slovenském plynu. No logicky, protože byl angažován ve společnosti, která tam tu trubku měla. Přesto všechno jsme šli proti Slovensku, podpořili jsme to a Evropská komise tenkrát oba dva ty projekty - jak STORK, tak BACI - neschválila. Tím, že je neschválila, přišlo se o financování, nebyly na té listině a v tu chvíli prostě ten projekt definitivně padl. Toto je jednoduchý celý příběh. Nic víc, nic míň za tím není.

Opak je tedy pravdou. My jsme nepodlehli těm lobbistům, alias Mirek Topolánek, v tom, abychom podpořili tyto projekty, zejména tedy toho ruského plynu. Slovensko tenkrát na nás za to bylo docela naštvané. Jednal jsem o tom i s ministrem hospodářství, který logicky chtěl zase, aby se využívaly slovenské trubky. Nicméně nakonec to nedopadlo, zůstala slovenská trubka a tehdy NET4GAS, který budoval ten plynovod Moravia, který se měl propojit s tím STORKEM a který dopisem vyzval polskou stranu, aby začala připravovat projekt a výstavbu, tak byl připraven okamžitě na to navázat a dostavět to. V momentě, kdy na to nejsou peníze a hlavně, kdy nejsou trubky, zjednodušeně řečeno, z Polska do České republiky, tak se nedá stavět. Takže ten příběh je hrozně jednoduchý a česká strana to pochopitelně podpořila. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.