Hejduk (ČSSD): Otevřený dopis řetězci Albert

06.11.2016 13:17

Tento dopis byl odeslán generálnímu řediteli společnosti Ahold Delhaize, který vlastní supermarkety Albert.

Hejduk (ČSSD): Otevřený dopis řetězci Albert
Foto: archiv Radima Hejduka
Popisek: Předseda Idealistů, spolku uvnitř mladé sociální demokracie, Radim Hejduk

Vážený pane generální řediteli,

prostřednictvím médií jsme byli informováni o situaci v české větvi koncernu Ahold Delhaize. Musíme vyjádřit velké znepokojení se způsobem, který Vaše firma zvolila při vyjednávání o mzdových podmínkách zaměstnanců řetězce Albert.

Ekonomická situace Vašeho koncernu je dle oficiálních čísel v roce 2015 ve velmi dobré kondici. Ahold v posledním roce vykázal čistý zisk 852 milionů Eur, což je o 43 % více než v roce 2014. Tím se jen potvrzuje fakt, že je Vaše firma na trhu více než životaschopná, což lze doložit i na jejím historickém vývoji.

Přesto je Vaše značka na veřejnosti poškozena tím, jak se koncern chová vůči svým zaměstnancům. Pokladní v řetězci Albert má dle dostupných informací průměrnou mzdu 12 500 Kč hrubého za měsíc (zhruba 462 €/měsíc). U vaší konkurence ale průměrné mzdy pokladních mohou dosahovat až k 20 000 Kč (cca 740 €/měsíc). Sám tento rozdíl je šokující a záměr vedení Albertu vyplatit vánoční prémie ve formě jednorázových třistakorunových dárkových poukazů je výsměch zaměstnancům, kteří každý den minimálně osm hodin spolu s vámi budují renomé společnosti Ahold Delhaize.

Důležitost těchto zaměstnanců je očividná - spoluutvářejí obraz a vnímání značky vaší společnosti, protože jsou v přímém kontaktu se zákazníky, kteří v důsledku vytvářejí zisk Aholdu Delhaize a tedy i Vaše osobní příjmy. Podle výroční zprávy 2015 vykazují supermarkety Albert 15,3% růst prodeje. Přijde nám proto adekvátní, aby o stejný poměr byly zvýšeny i mzdy vašich zaměstnanců, kteří pracují na půdě prodejen.

Ve svém etickém kodexu se hlásíte k tomu, že se odpovědně a čestně chováte ke všem partnerům. Důstojný růst mezd by byl dobrou motivací pro Vaše zaměstnance. Vaše značka je ale v současnosti v našich očích - tedy očích zákazníků - poškozena a Ahold Delhaize je vnímáno jako firma, která zneužívá své zaměstnance čistě pro účely svého zisku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.