Hejtman Běhounek: Vysočina chce pracovat na řešení funkčního systému zdravotně-sociálního pomezí

10.09.2019 13:27

Kraj Vysočina je jediným krajem, který se zabývá problematikou péče o klienta se sociálními i zdravotními potřebami.

Hejtman Běhounek: Vysočina chce pracovat na řešení funkčního systému zdravotně-sociálního pomezí
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Kraj Vysočina chce za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí a s využitím dat shromažďovaných Ústavem zdravotnických informací a statistiky připravit pilotní projekt, který má na území jednoho regionu koncepčně a vzájemně provázaně nastavit poskytování zdravotní a sociální péče, resp. nastavit systém, který potřebného – v našem případě pacienta – podle určené diagnózy nebo zaznamenaného využívání služeb správně nasměruje k čerpání odpovídající zdravotnické nebo sociální služby. Nemělo by se tak stát, že pacient je v posledním roce svého života až sedmkrát hospitalizován se stejnou neléčitelnou diagnózou bez nabídnutí služeb mobilní hospicové péče nebo z neznalosti nevyužije místo lékařské služby navazující sociální službu, např. v terénu, a to i přesto, že je ideálním klientem.

„S ohledem na fakt, že prolnout zdravotní a sociální služby, tak aby systém vyhovoval klientům i poskytovatelům, se v České republice bohužel za posledních dvacet let nepodařilo. Proto jsme se s týmem odborníků přímo z terénu přihlásili se svým řešením, to bychom chtěli odzkoušet v našich zřizovaných organizacích a následně výsledek sdílet formou dobré praxe,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. V tuto chvíli je tedy Kraj Vysočina jediným krajem, který se takto široce zabývá problematikou péče o klienta se sociálními i zdravotními potřebami.

Až 80 % nemocných lidí umírá v současné době v nemocnicích, přitom průzkumy uvádějí, že stejné číslo demonstruje i touhu lidí umírat v domácím prostředí mezi svými blízkými. Z dostupných dat ÚZIS ČR vyplývá, že v posledním roce života nemocných tráví lidé hospitalizací 23 – 30 dnů na akutním lůžku, což se zbytečně podepisuje na kvalitě jejich života, a v budoucnu by včasné a lepší nasměrování mohlo nabídnout kombinované služby zdravotního a sociálního pomezí v podobě rozvinuté ambulantní domácí péče. Správný mix zdravotních a sociálních služeb by měl odbourat dlouhodobé obrovsky nákladné a nežádoucí pobyty v ústavní péči, pobyty na LDN, předejít tolik kritizovanému obchodu s nemocí, a s tím souvisí i prostupnost psychiatrické i rehabilitační péče. Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka by v budoucnu mohly ve všech krajských nemocnicích na Vysočině fungovat tzv. zdravotně-sociální týmy složené ze sociálních pracovníků i klinických psychologů a lékařů, tým by posoudil stav pacienta a doporučil pouze ty služby, které odpovídají jeho diagnóze a potřebám.

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka je pro pojišťovnu zásadní vědět, jak je o jeho klienta pečováno, směřovat ho ke správné péči, tak aby se zbytečně neopakovala jeho hospitalizace a bylo o něj trvale pečováno. Do budoucna bude tedy třeba definovat, které z výkonů spadají do zdravotní a které do sociální péče, a narovnat jejich financování ze strany pojišťoven a ze strany MPSV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…