Hejtman Běhounek: Zdravotnictví je odvětvím, jehož kvalita výrazně ovlivňuje naše životy

13.11.2017 6:38

V pravidelném příspěvku se vysočinský hejtman Jiří Běhounek zabývá otázkou regionálního zdravotnictví.

Hejtman Běhounek: Zdravotnictví je odvětvím, jehož kvalita výrazně ovlivňuje naše životy
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Zdravotnictví je odvětvím, jehož kvalita výrazně ovlivňuje naše životy – hlavně pocity spokojenosti a jistoty. I vzhledem ke své profesi jsem si této skutečnosti dobře vědom. Krajský úřad má zodpovědnost za zdravotnictví hlavně prostřednictvím svých pěti krajských nemocnic a krajské zdravotnické záchranné služby. Už v roce 2006 učinilo krajské zastupitelstvo rozhodnutí o průběžné obnově a rozšiřování nemocniční infrastruktury. A na toto rozhodnutí navazovala další zastupitelstva. Nešlo a nejde o nárazová rozhodnutí, ale o systematické zlepšování podmínek v našich nemocnicích. Považuji za velmi důležité, že v Kraji Vysočina se stále i v tomto směru daří víc evoluci, než revoluci.

Částečnými rekonstrukcemi i novými dostavbami prošlo postupně všech pět nemocnic. V současné době se rozsáhlé investice uskutečňují hlavně ve dvou největších městech Vysočiny. V Třebíči probíhá mezi jiným už od roku 2016 výstavba dvou nových budov energocentra a pavilonu chirurgických oborů. Rovněž pokračuje rekonstrukce budovy bývalé porodnice. S novými investicemi souvisí i projekty špičkového přístrojového vybavení. Dohromady jde o investice ve výši 499 miliónů korun a hotovo by mělo být do půlky příštího roku. V Jihlavě probíhá od února 2016 hlavně rekonstrukce pavilonu interny. Postup pokračuje po jednotlivých podlažích od shora dolů. Při rekonstrukci nižších podlaží jsou tato podlaží provizorně stěhována do již zrekonstruovaných prostor. Až po kompletní rekonstrukci celého objektu dojde k nastěhování jednotlivých oddělení do svých předem určených částí budovy. K dokončení celého pavilonu by mělo dojít na jaře 2018 a celkové náklady dosáhnou 350 milionů korun.

Ovšem potřebným základem fungujícího zdravotnictví jsou především odborně zdatní lidé – lékaři, sestry a další personál. Proto Rada Kraje Vysočina přijala už v únoru 2010 „usnesení na stabilizaci zdravotnického personálu s cílem zabezpečit lidské zdroje potřebné pro zajištění zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina prostřednictvím stáží, stipendií a náborových příspěvků“. Podle tohoto usnesení je lékaři poskytován náborový příspěvek 100 000 Kč, nelékaři pak 30 000 Kč. Studentovi lékařské fakulty může být poskytnuto stipendium ve výši 5 000 Kč měsíčně, studentovi nelékařského povolání 2 000 Kč měsíčně. Od té doby krajské nemocnice vyplatily necelých sedm milionů korun na náborových příspěvcích a 400 tisíc korun na stipendia studentům – budoucím zaměstnancům. Nejde jen o to odborníky získat, ale také je v našem kraji udržet. Proto se snažíme vylepšit ve spolupráci s nemocnicemi i jejich průběžné finanční ohodnocení.

Jedno souvisí s druhým – jde nám o to, abychom měli v nemocnicích odborníky a ti mohli pracovat v důstojném prostředí se špičkovými lékařskými přístroji. Pak se nám může podařit získat a stabilizovat dobré týmy zdravotníků a zajistit potřebnou zdravotní péči. Přestože jde o obtížný a finančně náročný cíl, udělali jsme už kus konkrétní práce a určité výsledky se dostavují. Budeme v tom úsilí pokračovat.

Jiří Běhounek
hejtman Kraje Vysočina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…