Hejtman Bubeníček: Mamografické centrum v Bílině představuje posun v preventivní péči

24.02.2016 19:42

Za účasti hejtmana kraje a současně starosty města Bílina Oldřicha Bubeníčka bylo v Hornické nemocnici s poliklinikou v Bílině slavnostně otevřeno pracoviště mamografického screeningu. Je to pro město V Bílině slavnostně otevřelo nové mamografické centrum.

Hejtman Bubeníček: Mamografické centrum v Bílině představuje posun v preventivní péči
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

„Novinku vnímám jako významný moment nejen pro obyvatele Bíliny ale i pro ženy z okolí,“ zhodnotil pozitivně krok Hornické nemocnice Oldřich Bubeníček. „Věřím, že se nejedná o poslední počin a brzy se sejdeme při podobné příležitosti,“ uvedl dále s konkrétním přáním města vystavět v areálu nemocnice domov pro seniory. Jak dodal, lidé ze zdejšího kraje si dobrou zdravotní péči zaslouží.

„Přesvědčili jsme se, že o zařízení je ze strany klientek opravdu velký zájem,“ řekl na úvod Jiří Madar, ředitel Ústecké polikliniky, pod kterou screeningové centrum v Bílině spadá. Za první tři týdny provozu už jej navštívilo 240 žen, přičemž předpoklad návštěv za rok se pohybuje kolem čísla 4 500. Podle slov jednatele Hornické nemocnice Jaroslava Herzingera se inspirovali před dvěma lety právě při otevření mamografického screeningového centra v Ústecké poliklinice, které dnes s roční návštěvností 30 tisíc klientek patří k největším v České republice.

Hlavním cílem je zkrácení dojezdové vzdálenosti

Aktuálně se v celé České republice nachází kolem sedmdesáti akreditovaných mamocenter. I přes toto poměrně vysoké číslo, jsou čekací doby místy poměrně dlouhé a dojezdové vzdálenosti pro pacientky mimo velká města omezující. V oblasti mezi lokalitami Ústí nad Labem a Chomutov se nenacházelo žádné mamocentrum. Ústecká poliklinika za podpory hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, vedení města Bíliny a ředitele Hornické nemocnice s poliklinikou Jaroslava Herzingera vyšla s novým centrem vstříc právě pacientkám z Teplicka, Litoměřicka, Mostecka, Lounska, Žatecka i části Chomutovska.

Vybudování tohoto pracoviště bylo schváleno odbornou komisí Ministerstva zdravotnictví. Dochází tak ke zvýšení dostupnosti preventivní péče a zkrácení čekacích dob na vyšetření v regionu. Hlavním cílem všech zúčastněných je zkrátit dojezdové vzdálenosti pacientek, zkrátit čekací doby na vyšetření a přispět ke zlepšení prevence a diagnostiky nádorů prsu. Ke zkrácení čekacích dob by měla pomoci i možnost objednávání on-line přes webové stránky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…