Hejtman Bubeníček: Přestože není maďarská menšina v našem kraji početná, je velmi aktivní

19.11.2016 22:47

Slavnostní otevření Maďarského kulturního centra, které v rámci Výboru pro národností menšiny finančně podpořil také Ústecký kraj, předcházelo v pátek večer již čtvrtému ročníku Operetního večera, který pořádá lovosická organizační jednotka Svazu Maďarů žijících v Českých zemích.

Hejtman Bubeníček: Přestože není maďarská menšina v našem kraji početná, je velmi aktivní
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Přestřižení pásky v barvách maďarské trikolory se spolu s tajemníkem maďarského velvyslanectví Miklósem Márvanym a předsedkyní Svazu Maďarů žijících v Českých zemích Annou Rákoczi zúčastnila radní kraje pro oblast kultury a památkové péče Jitka Sachetová. Návštěvníky Operetního večera v Kulturním středisku Lovoš v Lovosicích pozdravil hejtman Oldřich Bubeníček, který se jej zúčastnil spolu s manželkou.

„Přestože není maďarská menšina v našem kraji početná, je velmi aktivní a je také součástí Výboru pro národností menšiny Ústeckého kraje, s čímž počítáme také pro příští roky,“ řekl krátce po zahájení národního večera hejtman Oldřich Bubeníček. Jak potvrdila předsedkyně lovosické jednotky Svazu Maďarů žijících v České republice Iveta Pospíšilová, mají registrováno na čtyři desítky krajanů, kteří se pod hlavičkou svazu schází již osm let. „V rámci nově otevřeného kulturního centra se chceme ještě víc otevřít veřejnosti a seznámit naše spoluobčany s maďarskou kulturou, historií, jídlem i jazykem,“ dodává Iveta Pospíšilová. Právě vedle vyučování maďarského jazyka nebudou chybět různé kulturní a společenské akce. První z nich je prodejní výstava obrazů maďarského malíře Alexandra Cabadaje. Podporu maďarské menšině přislíbil také starosta Lovosic Milan Dian. Podle jeho slov jsou vytipovány dvě partnerská města v Maďarsku k možnému navázání užší spolupráce.

Národní večer, na kterém se sešli maďarští krajané z celé České republiky, se nesl v duchu tradiční hudby, jídla a pití. V rámci programu vystoupili sólisté z Budapešťského divadla operety Szendi Szilvi, která je držitelkou ocenění Hvězda operety 2015, a zpěvák Peller Károly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.