Hejtman Červíček: Bezpečnostní rada kraje jednala o epidemii, energiích i lesních požárech

23.09.2022 22:59

Aktuální epidemická situace v regionu je stabilizovaná – to je jeden ze závěrů dalšího jednání Bezpečnostní rady Královéhradeckého kraje.

Hejtman Červíček: Bezpečnostní rada kraje jednala o epidemii, energiích i lesních požárech
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

V kraji ve všední dny testy v průměru odhalí 180 nových případů, to se ale zásadním způsobem neprojevuje v nemocnicích, kde je v těchto dnech hospitalizováno méně jak pět desítek pacientů s covidem, většinou s mírnými příznaky nemoci. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

„V návaznosti na začátek školního roku vzrostl počet nových případů covid-19 mezi dětmi. Tento výkyv ale znovu klesl a teď se covid šíří převážně mezi dospělou populací. Denní přírůstky lehce stoupají, nejedná se ale rozhodně o rapidní nárůst nových případů jako během minulé vlny. Situace v Královéhradeckém kraji je stabilizovaná. Nemocnice hlásí desítky pacientů s covidem-19, jedná se většinou o pacienty hospitalizované z jiných příčin a covid je u nich zjištěn v rámci preventivního testování, navíc s mírným průběhem,“ uvedl po jednání bezpečnostní rady kraje hejtman Martin Červíček.

Hygienici však nadále apelují na důslednou hygienu rukou, používání dezinfekce na frekventovaných místech a také na používání ochrany dýchacích cest na rizikových pracovištích. jako jsou nemocnice a jiná zdravotnická zařízení.

Lidé mají nadále možnost nechat se otestovat na covid-19 v nemocnicích. Laboratorní testy v posledních týdnech vykazují poměrně vysoký záchyt, kdy zhruba u poloviny testovaných se nákaza prokáže.

V nemocnicích také pokračuje očkování proti covidu-19. V hradecké fakultní nemocnici se očkuje každý všední den, krajské nemocnice v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a Jičíně očkují jednou týdně. Se zvýšeným zájmem o očkování novým typem vakcíny nemocnice předpokládají, že počet očkovacích dnů navýší. V současnosti až 60 % všech očkování v regionu zajišťují praktičtí lékaři.

Opičí neštovice a spolupráce nemocnic

Kromě covidu-19 byla jedním z témat jednání bezpečnostní rady také připravenost na případný výskyt opičích neštovic, které se letos na jaře objevily v Evropě. Vakcínou proti tomuto onemocnění disponuje hradecká fakultní nemocnice, která je schopná očkovat blízké osoby nakaženého.

Na výše zmíněné navázala spolupráce nemocnic v regionu a jejich provázanost, kdy nový ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Aleš Herman bezpečnostní radu informoval o připravované koncepci péče o onkologické pacienty. „Do budoucna je cílem, aby regionální onkologická pracoviště v krajských nemocnicích ještě více spolupracovala se specializovanými pracovišti fakultní nemocnice s co nejefektivnějším využitím odborných kapacit tak, aby díky tomu pacienti dostali vždy tu nejlepší možnou péči,“ shrnul hejtman.

Připravenost na lesní požáry

Krajský hasičský sbor v návaznosti na požár v Českém Švýcarsku začne prověřovat stav a zajištění zdrojů vody k hašení požárů v národních parcích a chráněných krajinných oblastech, zejména pak na těžko přístupných místech. Bezpečnostní radu o tom informoval ředitel HZS KHK David Pouč.

Prověrka se zaměří především na Krkonošský národní park, Český ráj, oblast Broumovska nebo Orlických hor. Hasiči se budou také věnovat aktualizaci cest do méně přístupných částí těchto lokalit. Aktualizace a přesné zmapování významně napomůže ke zrychlení zásahu a k organizaci činnosti jednotek při zásahu na lesní požár.

Uprchlická krize v regionu

Bezpečnostní rada kraje probrala také téma uprchlické krize. V srpnu v Hradci Králové ukončilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, registrace uprchlíků ale nadále probíhá na běžných pracovištích zastoupených složek, především tedy na Ulrichově náměstí 810 v Hradci Králové. Od začátku války na Ukrajině v regionu prošlo registrací přes 19 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Jednání se dotklo i důsledků souvisejících s migrací syrských uprchlíků, jejichž zvýšený počet v posledních měsících zaznamenává policie na hranicích a musí zde navyšovat počty sloužících policistů.

Energetická krize

Hejtman členy bezpečnostní rady informoval o vývoji energetické krize. Vláda v září rozhodla o zastropování cen energií, čemuž předcházela výzva hejtmanů krajů, kteří požadovali zastropování ceny energií pro maloodběratele a další řešení krize pro průmyslový sektor.

Kromě zastropování cen energií vládní návrh rovněž zahrnuje stanovení státního obchodníka pro obchod s energiemi, jehož úkolem bude zabezpečit jejich potřebný objem pro stát a veřejný sektor. Díky tomu bude mít kraj dostatek energií pro zabezpečení všech veřejných služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.