Hejtman Červíček: Energetika, úspory a investice ovládly jednání tripartity

14.05.2023 16:02 | Tisková zpráva

Představitelé kraje v čele s hejtmanem Martinem Červíčkem, zaměstnavatelé i odbory diskutovali o novinkách a aktuálních problémech v ekonomické a sociální oblasti na prvním letošním zasedání Tripartity Královéhradeckého kraje.

Hejtman Červíček: Energetika, úspory a investice ovládly jednání tripartity
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Přítomní se seznámili se současným krajským vývojem na úřadech práce, v sociální péči, zdravotnictví, vzdělávání, dopravě a v cestovním ruchu. S tématy jednání celostátní tripartity seznámil účastníky hejtman Martin Červíček.

„Požadavky firem, odborů i kraje se projednávají jak na republikovém zasedání tripartity, tak i při setkáních krajů s vládními představiteli. Klíčovými tématy celostátní tripartity byly a také na dalším jednání budou energie a snahy o stabilizaci veřejných financí. Shodli jsme se, že energetickou krizi nelze v žádném případě považovat za ukončenou. Uděláme všechno pro to, aby kvůli různým energetickým opatřením nedocházelo k dalšímu zdražování elektřiny a pohonných hmot. Diskutovali jsme zejména o problematice emisních povolenek, blížícím se zákazu prodeje automobilů se spalovacím motorem a chystané přísnější evropské emisní normě pro automobily. Prvořadým úkolem pro nejbližší měsíce pak je stabilizace veřejných financí, a to prostřednictvím úspor i daňových změn. Na krajské i celostátní úrovni také proběhnou jednání k tolik potřebné důchodové reformě,“ uvedl hejtman Červíček.

V rámci dalších diskuzních témat hejtman Červíček také upozornil na úsilí kraje o zachování dětských ozdravoven či na snahu o systematické (celorepublikové) řešení nedostatku pediatrů a stomatologů. Dále zdůraznil význam investic a společně s příslušnými radními zmínil klíčové dopravní investice, které mají být letos v rekordní výši, a probíhající i plánované rozsáhlé investice do nemocnic.

V sociální oblasti vedení kraje diskutovalo s hosty zejména o postupném přechodu z ústavní péče, v případech, kdy je to vhodné, na menší zařízení komunitního typu a posilování terénních služeb. Dále přítomní obdrželi informaci, že v kraji panuje spokojenost zdravotnických odborů s platy a že kraj nemá zásadní problém s nedostatkem zdravotních sester.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

Kraje se příliš nedotkl ani celostátní problém s velkým převisem uchazečů o středoškolské studium a v poslední době zaznamenává růst zájmu o odborné středoškolské vzdělání. Velkým problémem však je nedostatek některých učitelů ve stavebnictví i dalším odborném vzdělávání.

V neposlední řadě se účastníci seznámili s informacemi o rekonstrukcích krajských silnic, o spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic, o probíhajících přípravných pracích na přeložce silnice do Velkého Poříčí či na obchvatu Náchoda a také o modernizaci vlakové dopravy.

Součástí jednání královéhradecké tripartity byla také diskuze, které tematicky dominovala energetika. Účastníci prvního letošního jednání se dohodli na dalším brzkém setkání, a to zejména kvůli vládnímu úspornému balíčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy