Hejtman Červíček: Královéhradecký kraj patří k lídrům v čerpání evropských dotací

18.06.2022 6:27 | Tisková zpráva

Královéhradeckému kraji náleží mezi ostatními kraji druhé místo v žebříčku hodnotícím objem získaných evropských dotací na jednoho obyvatele. V počtu schválených žádostí o dotaci z některého z programů EU v programovém období 2014–2020 mu v mezikrajském srovnání patří čtvrté místo, těsně za třetí Vysočinou.

Hejtman Červíček: Královéhradecký kraj patří k lídrům v čerpání evropských dotací
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Podle objemu finančních prostředků získaných z dotací je to místo páté. Tomuto žebříčku ovšem vévodí velké a lidnaté kraje – Jihomoravský, Moravskoslezský a Středočeský.

Celkem podal Královéhradecký kraj v uvedeném období 183 žádostí, z nichž 128 bylo úspěšných. Získal tak 5,6 miliardy korun ze 7 miliard požadovaných. V přepočtu na jednoho obyvatele to činí přes 10 tisíc korun z dotačních prostředků. Například v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji je to shodně 6500 korun na obyvatele a v Praze pouze 1600 korun.

„V čerpání evropských dotací je náš kraj dlouhodobě velice úspěšný. Díky tomu můžeme masivně investovat do krajského majetku a infrastruktury. Každoročně jde do obnovy silniční sítě včetně mostů okolo jedné miliardy korun, přičemž například na letos vysoutěžené stavby máme z Integrovaného regionálního operačního programu přes půl miliardy korun,“ říká hejtman Martin Červíček.

„Velkou zásluhu na úspěšnosti kraje má naše organizace Centrum investic, rozvoje a inovací. To se vedle projektového řízení věnuje široké škále činností, které podporují šíření inovací a chytrých řešení, komunikaci mezi jednotlivými regionálními aktéry, efektivní hospodaření s energiemi nebo rozvoj strategických průmyslových zón,“ doplňuje první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Nejvíce projektů, a to 83, se realizovalo díky dotační podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Následují programy Životní prostředí s 22 podpořenými projekty a program Zaměstnanost se 13. Toto pořadí se nemění ani z hlediska objemu finančních prostředků. Z IROPu získal Královéhradecký kraj přes 3,7 miliardy korun, z programu Životní prostředí 704 milionů korun a z programu Zaměstnanost 610 milionů.

Největšími krajskými projekty z hlediska výše dotace byly „Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV“ (302 milionů korun). Na snížení emisí z lokálního vytápění prostřednictvím takzvaných kotlíkových dotací šlo ve třech vlnách celkem přes 600 milionů korun. Projekt SMART muzeum, díky kterému se zchátralá kasárna v Hradci Králové proměnila na moderní depozitáře a technologické zázemí Muzea východních Čech, získal dotační podporu ve výši 200 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…