Hejtman Červíček: Snažíme se řešit situaci v oblasti dětské ambulantní péče

01.02.2023 14:32

Hejtman jednal se starosty o problémech v oblasti dětské ambulantní péče

Hejtman Červíček: Snažíme se řešit situaci v oblasti dětské ambulantní péče
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

V sídle Královéhradeckého kraje se uskutečnilo jednání představitelů kraje a starostů z okresu Náchod v souvislosti s nepříznivým vývojem v oblasti dětské ambulantní péče. Problém nedostatku pediatrů je celorepublikový. Královéhradecký kraj se ho snaží řešit dlouhodobě především prostřednictvím ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven, ale i například cestou spolupráce s městy a obcemi. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

„Obrátili se na mne starostové z okresu Náchod v souvislosti s odchodem dvou dětských praktických lékařek na Náchodsku, které měly v kartotéce přes 1900 pacientů. Drtivou část zdravotnických dokumentací dětských pacientů se podařilo předat dalším dětským lékařům, zbývající část čítající 400 karet převezme dočasně krajská nemocnice v Náchodě. Přestože odpovědnost za síť zdravotních služeb mají zdravotní pojišťovny, nám situace není jedno a snažíme se ji už více jak rok řešit,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji aktuálně působí 117 ordinací praktických lékařů pro děti a dorost, které zajišťují péči pro více jak 111 tisíc pacientů do věku 19 let. Nejvyšší (1 083 pacientů/1 lékař) průměrný počet pacientů na jednu ordinaci pediatra je aktuálně na Jičínsku, kde působí 15 pediatrů na 16 246 dětských pacientů. Naopak nejmenší (859 pacientů/1 lékař) průměr je na Trutnovsku, kde má 27 pediatrů v péči 23 200 pacientů.

Predikce ukazují, že v následujících letech bude počet pediatrů nadále ubývat, zejména s ohledem na průměrný věk. Ten je už v současnosti zhruba 58 let a v roce 2025 by měl stoupnout na 59 let. To bude do budoucna problém, který se Královéhradecký kraj snaží řešit dlouhodobě.

Primární odpovědnost za síť zdravotních služeb mají zdravotní pojišťovny, přesto se kraj snaží situaci aktivně řešit. V posledních pěti letech vyhlásil celkem 21 výběrových řízení na praktické lékaře pro děti a dorost. Všechny pokusy byly bohužel neúspěšné, přestože Všeobecná zdravotní pojišťovna vyhlásila program, který finančně zvýhodňuje lékaře v nově otevřených praxích v některých lokalitách. I proto se kraj snaží hledat další řešení.

„Jednáme se zdravotními pojišťovnami a apelujeme na zajištění dostupnosti péče pro všechny obyvatele regionu i ve vyloučených lokalitách. Kraj také opakovaně vyhlašuje náborová stipendia pro absolventy lékařských fakult i v oblasti pediatrie. Ve spolupráci s nemocnicemi připravujeme ambulance, které v případě potřeby nahradí výpadky dostupnosti péče ze strany praktiků, a v nemocnicích také nadále držíme dětské pohotovosti, což dnes už není samozřejmostí všude. Věnujeme se i navyšování počtu školitelů v oblasti pediatrie, kteří se zapojují do přípravy mladých lékařů,“ informoval radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

V rámci jednání se starosty došlo také k debatě nad dalšími kroky, které kraj plánuje.

„Budeme nadále pokračovat v apelu na zdravotní pojišťovny a budeme se snažit o legislativní změny prostřednictvím Asociace krajů ČR. Nadále chceme podporovat předatestační vzdělávání v krajských nemocnicích, vyplácet stipendia a komunikovat s praktickými lékaři a pediatry. Budeme také dále spolupracovat s obcemi a městy, které se do řešení chtějí zapojit formou balíčků pomoci pro praktiky, které obnáší finanční pomoc nebo například zlevněné pronájmy obecních nemovitostí,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Hejtman přítomné starosty Náchodska dále informoval o připravovaném generelu (schématu) rozsahu zdravotní péče poskytované v jednotlivých krajských nemocnicích s ohledem na střednědobý i dlouhodobý vývoj. „Otázkou je, jakou péči, v jakém rozsahu a ve které nemocnici budeme dále rozvíjet, což může vést ke specializaci, ale i k hledání potřebných kapacit lékařského a zdravotnického personálu. Není to úplně řešení problému nedostatku pediatrů v kraji, ale je to systémový proces, na kterém více jak rok pracujeme a letos jej budou projednávat orgány Královéhradeckého kraje,“ dokončil hejtman.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.