Hejtman Červíček: Státní dotace 300 milionů korun bude rozdělena do tří let

25.07.2021 17:27

Královéhradecký kraj příští rok zahájí dostavbu a modernizaci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Důležitou investici za 865 milionů korun podpoří stát 300 miliony. Během pracovního setkání s hejtmanem Martinem Červíčkem to přislíbil premiér Andrej Babiš.

Hejtman Červíček: Státní dotace 300 milionů korun bude rozdělena do tří let
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Stát se zavázal k investicím ve výši 8,5 miliardy korun do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku. S premiérem a ministry jsem v posledních měsících opakovaně jednal o tom, jaké úkoly ve vládním usnesení je ještě potřeba dokončit a shodli jsme se na tom, že jedna z mála věcí, která není dokončená je výstavba nového objektu rychnovské nemocnice. Právě o tom byla první část pracovního setkání s premiérem, ministryní pro místní rozvoj a ministrem zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Premiér během návštěvy Rychnovska uvedl, že rychnovská nemocnice je v katastrofálním stavu a že investici je potřeba prosadit v rámci nového rozpočtu. Zároveň ocenil, že projekt na dostavbu nemocnice kraj přepracoval a s jeho současnou podobou nyní on i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch souhlasí.

„S ministryní Klárou Dostálovou jsme se dohodli, že státní dotace 300 milionů korun bude rozdělena do tří let, na dobu, kdy bude kraj stavbu realizovat. Předpokládáme, že do konce roku vypíšeme výběrové řízení na stavební firmu a příští rok stavbu zahájíme,“ doplnil hejtman.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Modernizace rychnovské nemocnice přinese centralizaci zdravotnické péče, efektivnější využívání personální kapacity bez potřeby jejího navýšení a také nemalé finanční úspory.

Projekt počítá s výstavbou nového pětipodlažního pavilonu s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí a zároveň s modernizací tří ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice (DIGP). Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek.

Modernizace a dostavba rychnovské nemocnice je součástí třech usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal již v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Administraci projektu zařizuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací, oddělení průmyslových zón.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…