Hejtman Čunek: Premiér Babiš nám pomohl s financováním magnetické rezonance v Kroměříži

18.05.2019 6:34

Po jedenácti měsících výstavby se v úterý 14. května nově otevřela přístavba pavilonu A v Kroměřížské nemocnici, kde je umístěna nová magnetická rezonance a další diagnostické přístroje, stejně jako pracoviště ortoptiky.

Hejtman Čunek: Premiér Babiš nám pomohl s financováním magnetické rezonance v Kroměříži
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jiří Čunek, senátor, hejtman Zlínského kraje

Postavení přístavby stálo 101 milionů korun a jejím investorem byl Zlínský kraj, magnetická rezonance stála 25 milionů korun a Kroměřížská nemocnice na ni využila 85 % dotaci z programu IROP. Slavnostního otevření rezonance se zúčastnil na pozvání hejtmana Jiřího Čunka také premiér Andrej Babiš, který při loňské návštěvě slíbil pomoc při jejím financování, a slib dodržel.

„Z této dokončené investice máme radost, přece jen investovat více než 100 milionů korun, to zase není tak málo peněz. Magnetická rezonance byla v Kroměřížské nemocnici dlouho plánovaná, nicméně pak se projekt zadrhl na financích. Peníze se však po loňské návštěvě pana premiéra nakonec podařilo zajistit, za což děkujeme,“ řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„S kolegy z vlády jsme začali jezdit do jednotlivých krajů, abychom zmapovali investiční potenciál naší země. Jedním z projektů, které jsme slíbili podpořit, byla právě magnetická rezonance v Kroměříži, protože jsme zjistili, že ve Zlínském kraji jsou jenom 3 magnetické rezonance, zatímco například v kraji Jihomoravském jich je 14 a v Moravskoslezském 9.  Naší snahou je, aby byla zdravotní péče všem lidem stejně dostupná,“ doplnil premiér Andrej Babiš.

Modernizace se také dotkla východního křídla pavilonu A, aby došlo k zajištění přímé návaznosti na diagnostické pracoviště CT a SONO. Součástí akce byly rekonstrukce stávající trafostanice a náhradního zdroje a také přístavba nové komunikační vertikály s novým schodištěm a dvěma lůžkovými výtahy, které napraví stávající špatný stav požárně únikových cest a umožní odlehčit výtahům ve střední části budovy.

„Přístroj magnetické rezonance bude hlavně využívaný pro diagnostiku onemocnění mozku a páteře, umožňuje ale využití i v dalších medicínských oborech v rámci diagnostiky oblastí cévního systému, břicha, pánve, ledvin, kloubů i měkkých tkání. Technologie nabízí možnosti pro vyšetření dospělých, ale i dětských pacientů včetně velmi malých dětí,“ uvedl Vladimír Trojek, vedoucí lékař oddělení Radiodiagnostiky Kroměřížské nemocnice s tím, že se jedná o přístroj s otevřenou konstrukcí tunelu o průměru 70 cm a s délkou pouhých 145 cm se vyznačuje pro pacienta příjemným vzhledem, což může výrazně pomoci u pacientů trpících pocity úzkosti a klaustrofobie.

Maximální hmotnost pacienta 250 kg platí jak pro vodorovné, tak i pro svislé pohyby vyšetřovacího stolu, což zaručuje maximální pohodlí i pro pacienty s nadváhou. Vyšetřovací stůl může být spuštěn do minimální výšky 52 cm nad podlahou, což usnadňuje polohování pacienta a lepší přístup pro geriatrické, pediatrické nebo nepohyblivé pacienty.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Další investici, kterou hejtman Jiří Čunek představil premiérovi Babišovi je výstavba nových centrálních operačních sálů v Kroměřížské nemocnici.

„Současné operační sály byly rekonstruovány v roce 1994 a nyní jsou již morálně zastaralé, a proto vyvstala potřeba jejich rekonstrukce. Původně jsme počítali s jejich rekonstrukcí, na což jsme vyčlenili částku cca 108 milionů korun,“ informoval premiéra hejtman Čunek a dodal: „Novou kvalitu a dynamiku projektu jsme přinesli vtažením lékařů do spolutvorby projektu. Oni nejlépe vědí, v jakém systému se jim nejlépe pracuje.“

Hlavní lékař operačních sálů a náměstek Kroměřížské nemocnice doktor Javora uvádí: „Zlepšením průchodnosti, snazší logistikou a potřebou tzv. dospávacích pokojů budou operační sály splňovat moderní kritéria.“

Zástupci lékařů a vedení nemocnice tedy navrhují provedení jen základní opravu vzduchotechniky ve stávajících operačních sálech a vybudování zcela nových centrálních operačních sálů, které budou odpovídat požadavkům na logistiku a hygienu odpovídající 21. století.

„Centrální operační sály by měly být vybudovány jako přístavba pavilonu A a součástí přístavby by kromě sálů bylo Anesteziologicko resuscitační oddělení a sterilizace,“ doplnil Libor Pecháček, vedoucí krajského odboru investic s tím, že předpokládané zahájení rekonstrukce stávajících operačních sálů je naplánováno na prázdninové měsíce příštího roku, protože to je v nemocnici nejmenší provoz a dojde tak k minimálnímu omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.