Hejtman Čunek: Ukázalo se, že generel Kroměřížské nemocnice je již zastaralý

05.09.2020 7:35

Aktualizovaný plán investičního rozvoje (generel) Kroměřížské nemocnice, vedoucí k její celkové modernizaci, představil hejtman Zlínského kraje na setkání na kroměřížské Střední zdravotnické škole, kam byli pozváni všichni starostové obcí z okresu Kroměříž.

Hejtman Čunek: Ukázalo se, že generel Kroměřížské nemocnice je již zastaralý
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Aktualizovaný generel schválila 24. srpna krajská rada. Jeho základní myšlenkou je centralizace zdravotnických provozů do jednoho funkčního celku, která přinese zkrácení provozních vzdáleností, zefektivnění práce personálu, úsporu v provozních nákladech, v nákladech na údržbu i na energetický provoz budov.

„Naposled byl generel Kroměřížské nemocnice aktualizován v roce 2014, ukázalo se však, že je již zastaralý a stavět se podle něj nedá, protože řešil jen nezbytně nutné rekonstrukce budov spojené dlouhými krčky. Nově aktualizovaný generel počítá s komplexní modernizací nemocnice a má ambici být aktuální na několik desetiletí dopředu. Důkladně byl vykomunikován a odsouhlasen všemi primáři, jedná se tedy o dílo a výsledek spolupráce všech lékařských odborností,“ uvedl hejtman Jiří Čunek s tím, že potřeba aktualizace genrelu vyvstala hned po dokončení magnetické rezonance v pololetí roku 2019, jde tedy o dlouho chystaný projekt.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Podle aktualizovaného generelu bude stávající chirurgický pavilon A rekonstruován a na jeho jižní straně na něj naváže novostavba s orientací západ-východ. Tento celek bude doplněn o nová křídla na západě a východě, která budou uzavírat nově vytvořená otevřená atria. Tato atria budou fungovat jako zelené zahrady přivádějící do vnitřních prostor nemocnice světlo a čerstvý vzduch, osázena budou vrostlou zelení. Nově vzniklý monoblok bude doplněn o spojovací křídlo s pavilonem L, čímž dojde ke spojení všech zdravotnických provozů pod tzv. jednu střechu. Pozemky, které v Kroměřížské nemocnici nebude kraj moci sám využít, nabídne městu a společně budou hledat nejlepší řešení na jejich využití, tedy stejně jako v Uherském Hradišti a Zlíně. Plánováno je zavedení MHD přímo do areálu nemocnice se zastávkou u hlavního vchodu a k dispozici bude celkem 473 parkovacích stání, což je oproti současnosti více než dvojnásobek.

Pokud vše půjde dobře, s realizací první etapy by se mohlo začít do dvou, tří let. Náklady na realizaci stavební části etap generelu, kterými dojde ke sjednocení lékařských provozů do jednoho monobloku (tedy etap I. a II.), dosáhnou 1,4 miliardy korun bez DPH.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…