Hejtman Grolich: Bitva tří císařů změnila dějiny Evropy a má smysl si ji připomínat

04.11.2021 12:45 | Tisková zpráva

Od smrti francouzského císaře Napoleona letos v květnu uplynulo 200 let. Historická rekonstrukce bitvy u Tvarožné i vzpomínkové akce na mnoha místech v okolí po roční pauze opět připomenou slavné Napoleonovo vítězství u Slavkova. Na tisíc účastníků v dobových uniformách si letos na slavkovském bojišti připomene jeho nejslavnější manévr – „Lví skok“.

Hejtman Grolich: Bitva tří císařů změnila dějiny Evropy a má smysl si ji připomínat
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Střetem tří císařských vojsk bude žít Slavkov, Tvarožná, Vyškov i Mohyla míru a Brno opět na přelomu listopadu a prosince – tedy v době, kdy se zde v roce 1805 psaly dějiny Evropy. Vojsko francouzského císaře Napoleona tehdy překvapivě zvítězilo nad početně silnějšími armádami ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I.

„Připomínka bitvy, která se odehrála před 216 lety, je pro mě trochu osobní. Narodil jsem se ve Velaticích, malý kousek od místa, kde se krvavý střet odehrával, a žiji tu dodnes. Byla to událost, která změnila dějiny Evropy a má smysl si ji připomínat,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

K samotné bitvě u Slavkova došlo 2. prosince 1805, už 19. listopadu však tehdy Napoleonova vojska vmašírovala do Brna, o několik dní později pak došlo k první potyčce vojsk ve Vyškově. Letos přijede Napoleon do Brna 20. listopadu, bitva u Tvarožné i dobový program ve Slavkově u Brna se chystá na 4. prosince.

„Akce, které zde mají mnohaletou tradici, lákají do regionu turisty už řadu let. Výjimkou byl loňský ročník, který poznamenala pandemie covidu. Část akcí se nekonala vůbec, některé se přemístily do online prostředí. O to vřelejší přijetí zde čeká na návštěvníky letos, kdy jim opět chceme vyprávět příběh slavného a osudového střetu tří vojsk,“ říká Michal Burian z destinační agentury Brněnsko, která akce k připomínce bitvy s podporou Jihomoravského kraje marketingově zastřešuje.

Celé pásmo vzpomínkových akcí má na 30 různých větších či menších počinů: pochodů, přehlídek, šarvátek, ohňů, pietních aktů i bohoslužeb. Průběžně aktualizovaný přehled akcí od jednotlivých pořadatelů najdete na zastřešujícím webu ZDE.

A jaká data stojí za to si už nyní zapsat do diáře?

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

  • 20. 11. 2021 přijede Napoleon do Brna.
  • Od 28.11. pochoduje spojenecká IV. kolona Kolowrat z Olomouce. Pochodují v dobových uniformách, zbraně mají naložené na povozech a v mrazivé noci spí ve vojenském ležení.
  • 30.11. ve Vyškově na hlavním náměstí proběhne střet s předsunutými francouzskými jednotkami. Tady ještě spojenecká armáda zvítězí.
  • 3. 12. v pátek přijíždějí na zámek ve Slavkově rakouský císař František I. a ruský car Alexandr I. a pořádají ples jako stvrzení svého spojenectví.
  • 4.12. se armády střetnou při rekonstrukci bitvy u Tvarožné. Letošní ročník divákům nabídne pohled na finále bitvy, na Napoleonův „Lví skok“ a rozhodující boj na Prateckých výšinách.
  • 5.12. na Mohyle míru proběhne oficiální pieta s ekumenickou bohoslužbou, která připomene padlé – podle odhadů se počty obětí tohoto střetu pohybují od 20 000 do 33 000 a šlo o jednu z nejkrvavějších bitev na našem území.

V sobotu 4. prosince jsou v regionu vypravovány speciální autobusy z Brna (od Vaňkovky) k motorestu Rohlenka poblíž místa rekonstrukce bitvy a do Slavkova, kde se koná večerní program v zámeckém parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce