Hejtman Grolich: Co jsme řešili s exekucemi?

07.07.2021 6:37 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k řešení mechanismu pomoci lidem, postiženým tornádem, kteří jsou v exekuci

Hejtman Grolich: Co jsme řešili s exekucemi?
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Včera jsme svolali jednání zástupců všech nadací, které vyplácejí dary ze sbírek a všech starostů s asociací zastupující lidi v exekuci.

Jakýkoli dar totiž exekutor může normálně zabavit - i z těchto humanitárních sbírek. Máme ale řešení a asociace je připravena bezplatně obratem pomoct.

Problém je v tom, že ani asociace, ani nadace ani obec ani kraj nemá a nemůže mít přístup k seznamu lidí v exekuci. Je tedy potřeba, aby se lidé v exekuci při vyřizování darovacích smluv přiznali - jedině tak jsme jim schopní pomoct. Pokud exekuci “zamlčí”, což se bohužel děje, tak právě o ty peníze mohou přijít. Obratem do všech domácností poputují přes obce informační letáky s kontakty a nadace o tom samozřejmě všechny žadatele o podporu informují.

Dál se během dne řešilo, že z dotace od ministerstva nebudou tyto dary od nadací odečítány - ve stávajících podmínkách je to naformulováno tak, že by k tomu mohlo dojít. Ministryně ale slíbila, že nejbližší vláda tuto možnost úplně vypustí.

Taky jsem s ministryní řešil, aby dotace z MMR mohli dostat i lidé, co jsou v exekuci. Na tom se, už pracuje - musí to připravit ministerstvo spravedlnosti - metodiku, která řekne, že v tomto případě je lidem možné dotaci dát.

Prostě děláme všechno pro to, aby se i lidem s exekucí dostala co největší finanční podpora a exekutor jim na ni nemohl sáhnout. Těžké to mají už tak dost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.