Hejtman Grolich: Dezinformace a neaktuální zprávy komplikují situaci v obcích zasažených tornádem

03.07.2021 13:42

Některá komunikace na sociálních sítích mimořádně ztěžuje práce v tornádem postižených oblastech, řekl to po dnešním jednání krajského krizového štábu (3. července 2021) hejtman Jan Grolich.

Hejtman Grolich: Dezinformace a neaktuální zprávy komplikují situaci v obcích zasažených tornádem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

„Považuji to za velký problém. Chci poprosit, aby si všichni ověřovali, jestli zpráva, kterou šíří dál, je stále aktuální. Stává se nám, že se na Facebooku objeví například požadavek na dodávky jídla. Ten je jedním telefonátem vyřešen, ale tento neaktuální příspěvek „létá“ virtuálním prostorem tři dny. Nejhorší na tom je to fakt, že lidé, kteří na tyto příspěvky odpovídají a věcně vysvětlují, jaký je skutečný stav, jsou potom napadáni. Objevily se i výhružky smrtí. Musíme tak nyní zajišťovat psychickou pomoc i lidem, kteří zde zvládají obrovský nápor práce. Prosím tedy, ověřujte si to. Co se týká jídla, jsou v postižených místech vydávány tisíce porcí denně. Obce i kraj jsou připraveni tato jídla hradit, pokud už nebudou dodávány z charitativních důvodů bezplatně. Prosím tedy, nešiřte dál neaktuální zprávy, a hlavně nenapadejte lidi, kteří tyto požadavky vyřizují,“ apeluje na uživatele sociálních sítí hejtman Jan Grolich.

Krizový štáb dnes řešil také přípravu na prodloužený víkend v souvislosti s příchodem dobrovolníků. Obce byly na jejich příchod připraveny, vše funguje. „Podle informací, které mám dnes z rána na obou hlavních kontaktních místech – Kulturní dům v Hodoníně a letiště v Břeclavi –, nebyl zaznamenán nějaký masivní příchod dobrovolníků. Někteří zamířili na kontaktní místa přímo do obcí, což nám pomalu opět začíná komplikovat dopravu. Zdůrazňuji tedy, aby ke svému příchodu do oblasti použili některé z uvedených dvou hlavních kontaktních míst,“ dodal hejtman. Krizový štáb také řešil dlouhodobé potřeby ubytování. „Tady pracujeme s výstupy od humanitárních organizací, abychom to mohli zajistit. Nabídky máme,“ uvedl Jan Grolich.

Hasiči hlásí, že dnešního dne mají vyklizeno devadesát procent postiženého území. Celý včerejší den i během noci za pomoci armády pokračovali v přesunech improvizovaných meziskládek na tři centrální místa. Včera také zahájili řízené demolice. „Momentálně pracujeme na dvou místech – v Lužicích a Hruškách. Celkem budou tyto demoliční práce provádět čtyři odřady, a to ve všech postižených obcích. Dnes se také uskuteční koordinační schůzka všech zúčastněných hasičských záchranných sborů. Velmi pravděpodobně dojde k redukci odřadů, které zde působí. Jestliže zde včera pracovalo okolo tisícovky hasičů, je možné, že zítra se tento počet zmenší o třetinu až polovinu,“ řekl uvedl ředitel krajského hasičského záchranného sboru Jiří Pelikán.

Policisté nezaznamenali žádný případ rabování. „K dnešnímu dni k žádnému takovému případu nedošlo,“ potvrdil ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil. Policie zajišťuje i nadále průjezdnost obcemi. Dobrovolníci se do těchto obcí vozem nedostanou, musí využít parkovací plochy na břeclavském letišti a v Hodoníně a budou přepraveni autobusy. „Vpouštěni jsou jenom řemeslníci, dodávky stavebního materiálu, místní občané. Doprava je zde i nadále přetížená a další vozidla by ji ještě více komplikovala,“ upozornil Tržil.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.