Hejtman Grolich: Jihomoravský kraj chystá ubytování pro uprchlíky

28.02.2022 16:02 | Tisková zpráva

Jihomoravský kraj se během dnešního dopoledne (28. února 2022) snažil mapovat volné kapacity ubytování pro přicházející migranty z Ukrajiny.

Hejtman Grolich: Jihomoravský kraj chystá ubytování pro uprchlíky
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Jak konstatoval hejtman Jan Grolich, v této chvíli má kraj v nejrůznějších hotelích a ubytovacích zařízeních zjištěno na 500 volných míst. „Ověřoval jsem to dnes v poledne, od té doby se to číslo rozhodně navýšilo. Předpokládám, že během dneška a zítřka budeme rozhodně na čísle, které bude v tisících,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Jak dodal hejtman, úmyslně hovoří o hotelech a penzionech. „Chceme pro uprchlíky zajistit důstojné podmínky. Nebudeme tedy v této první vlně řešit lehátka v tělocvičnách. Oslovujeme proto zařízení se zajištěným stravováním a veškerým potřebným zázemím,“ říká hejtman.

V nejbližších dnech by také v každém kraji mělo vzniknout Asistenční centrum pomoci. „To bude zajišťovat první kontakt a umožnilo by uprchlíkům vyřídit úvodní formální náležitosti na jednom místě. Pracovat by zde měli příslušníci cizinecké policie a zaměstnanci odboru azylové a migrační politiky. Jde o to, aby tam přicházející lidé absolvovali první registraci, která musí být provedena do 3 dnů po příchodu, a vyřídili si co nejjednodušeji vízum,“ vysvětluje hejtman Grolich. Následně dodává, že centrum by mělo vzniknout v řádu dnů a sídlit bude na brněnském výstavišti s největší pravděpodobností v pavilonu B. V současnosti se kontaktní centrum odboru azylové a migrační politiky pro jižní Moravu nachází v Brně-Slatině na Tuřance 1554.

Co se týká humanitární a materiální pomoci, kraj se snaží pro svou partnerskou Lvovskou oblast pomoci se zajištěním specifických potřeb, které ukrajinský region vytipoval.  „V drtivé většině se jedná o věci, které se nedají jen tak jednoduše koupit. Jde o specifické předměty: zdravotnické pomůcky, nemocniční lůžka nebo například dieselové agregáty. Snažíme se je zajistit přes námi zřizované nemocnice a zdravotnická zařízení. Pak je  dopravíme do našeho partnerského regionu. Nechystáme žádné velké sklady, podle našeho má smysl plnit tyto konkrétní potřeby, které nám avizují,“ dodává hejtman Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…