Hejtman Grolich: Nejvíc času zabere v očkovacím centru administrativní práce

08.01.2021 10:01

Jihomoravský kraj spustí testovací provoz očkovacího centra na Brněnském výstavišti.

Hejtman Grolich: Nejvíc času zabere v očkovacím centru administrativní práce
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Na základě zkušeností s provozem centra v Brně vybuduje kraj také regionální očkovací centra v Blansku, Vyškově, Hodoníně, Břeclavi a Znojmě. Cílem je neblokovat velkým počtem návštěvníků samotný provoz zdejších nemocnic. „Ukazuje se, že nemocnice nebudou moci zvládnout velký počet lidí v jejich prostorách – ať už například z důvodu potřeb parkování a logistiky na místě. Proto je potřeba dostat je do očkovacích center,“ vysvětluje tento záměr hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Jako první začne příští týden ve zkušebním režimu fungovat velkokapacitní očkovací centrum v areálu BVV. Ze zkušeností s jeho provozem se pak poučí i v okresních městech. „Vybereme zdravotní sestry, lékaře a administrativní pracovníky s čerstvými zkušenostmi z Brněnského výstaviště a uděláme s nimi workshop. Celý ten proces se rozebere do šroubků a nastavíme systém tak, aby fungoval co nejlépe na základě zpětné vazby z terénu. Žádný jiný kraj neudělá tak rychle testovací provoz očkovacího centra,“ popisuje hejtman. Zkušenosti tak Jihomoravský kraj bude moct nabídnout i vládě a ostatním krajům.

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12936 lidí

Kraj už má také k dispozici vyčíslené náklady na velké očkovací centrum na brněnském výstavišti, které by mělo zvládnout kapacitu až 3600 lidí za den. „Náklady na provoz, které máme k dispozici, se pohybují v hodnotě 1,5 milionu korun za měsíc. Samozřejmě bez nákladů na personál. Jakmile nám fakultní nemocnice k tomu doplní tyto personální náklady, obrátíme se s požadavkem na ministra zdravotnictví, aby nám s financováním tohoto velkokapacitního očkovacího centra jeho resort pomohl, jak bylo avizováno,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Případné problémy s personálním obsazením očkovacích center v okresních městech hodlá kraj řešit několika cestami. „Například hasiči nabídli centru v areálu výstaviště na výpomoc 20 lidí a policisté 10 kolegů coby administrativních pracovníků. Oslovíme s prosbou o pomoc také praktické a ambulantní lékaře. Centra budou potřebovat jak lékaře, tak hlavně zdravotní sestry - nabídneme jim přednostní očkování, v případě, že se do jakékoliv práce zapojí. A budeme se obracet také na dobrovolníky, protože největší časový nápor zabere související administrativní práce v centru. Platí rovnice, že čím více seženeme pracovníků pro administrativní práce, tím rychleji bude očkování probíhat,“ doplnil hejtman Jan Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.