Hejtman Grolich: Poptávka po gymnaziálním studiu vysoce převyšuje současnou nabídku

22.09.2021 18:45 | Tisková zpráva

Záměr vybudovat nové gymnázium v Brně oznámil ve středu 22. září 2021 náměstek hejtmana Jiří Nantl. Vzniknout by mohlo už do konce volebního období v roce 2024.

Hejtman Grolich: Poptávka po gymnaziálním studiu vysoce převyšuje současnou nabídku
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

„Potřebujeme v Brně nové gymnázium, protože studijních míst je zde v poměru k počtu žáků méně než v jiných částech kraje. Z hlediska investičních záměrů v jihomoravském školství je to pro mě priorita číslo jedna. Nové gymnázium nabídne přírodovědnou profilaci, což navazuje na zaměření brněnských univerzit a inovativního byznysu v našem kraji,“ řekl na tiskovém brífinku Jiří Nantl – náměstek hejtmana pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu.

Nové gymnázium by mělo vzniknout rozšířením Střední průmyslové školy chemické v Brně v objektu v Pionýrké ulici, který bude pro tento účel rekonstruován a nabídne všeobecné vzdělávání ve čtyřleté formě. Gymnázium má mít kapacitu maximálně pěti tříd v každém ročníku, takže celkově by škola pojímala 20 tříd. Příslušný investiční projekt je již zařazen na čele seznamu projektů škol zřizovaných Jihomoravským krajem do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a vedení kraje připravuje návrh závazku financování k dokrytí celkových nákladů projektu v budoucích rozpočtových obdobích kraje, což podléhá schválení zastupitelstvem. Celkové očekávané náklady projektu jsou minimálně 230 milionů korun.

„Vnímáme potřebu posílit kapacitu gymnaziálního vzdělávání Brně, kde poptávka vysoce převyšuje současnou nabídku, a dokonce i řada talentovaných dětí tak na tuto studijní cestu nedosáhne,“ uvedl k záměru hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

O koncepci připravovaného gymnázia jednala dne 22. září 2021 v prostorách jihomoravského krajského úřadu odborná konference, které se aktivně zúčastnili vrcholní představitelé brněnských univerzit, přední osobnosti středního školství i praxe a zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…