Hejtman Grolich: Využití vod z bývalých dolů posvětí memorandum

27.03.2022 10:06 | Tisková zpráva

Využití bývalých jihomoravských lignitových dolů jako zásobárny vod – to je společný záměr kraje a společnosti Moravské naftové doly (MND).

Hejtman Grolich: Využití vod z bývalých dolů posvětí memorandum
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Krajská rada ve středu 23. března 2022 schválila jejich společné memorandum.

„Jižní Morava je jedním z nejsušších regionů v zemi. Proto hledáme další možné zdroje vody. Voda z bývalých lignitových dolů by mohla být jednou z cest,“  říká hejtman Jan Grolich.

Jak konstatuje jeho náměstek Jan Zámečník, tyto důlní vody by mohly rozšířit kapacity vodních zdrojů v době sucha. „Obce by je mohly využívat například na zavlažování hřišť, veřejné zeleně a kropení komunikací nebo pro potřeby hasičů,“ dodává náměstek hejtmana. Stejně tak by se daly využívat v oblasti životního prostředí pro nadlepšování bilance rybníků, mokřadů, biokoridorů a povrchových vodotečí. Případně pro zavlažování v oblasti zemědělské rostlinné výroby.

Memorandum kraj a MND uzavřou na dva roky (2022 – 2024), k vyhodnocení výsledků se budou jejich zástupci scházet čtyřikrát do roka.

Kraj si již v závěru minulého roku nechal vypracovat dokument, který mapuje možnosti využití důlních vod v bývalých dobývacích územích Jihomoravských lignitových dolů a v uhelné pánvi Rosicko-Oslavanska. Podle náměstka Jana Zámečníka jde o čerpání důlní či podzemní vody uvažovat u 12 bývalých hlavních dolů, 7 existujících čerpacích či pozorovacích vrtů a zhruba 30 průzkumných a těžebních sond společnosti MND určených k likvidaci. „Mezi vytipovanými pilotními projekty pro tento rok jsou například monitorovací vrty v katastru Šardic, likvidované vrty MND nebo bývalé hlavní důlní dílo v Kyjově,“ plánuje náměstek Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.