Hejtman Hašek: Žádáme vládu o pokračování klíčových silničních staveb

27.06.2013 15:55

Rada Jihomoravského kraje na svém výjezdním zasedání v Boskovicích 27. června 2013 požádala vládu ČR o pokračování příprav klíčových dopravních staveb na jižní Moravě.

Hejtman Hašek: Žádáme vládu o pokračování klíčových silničních staveb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Rada přijala usnesení, kterým se obrací na vládu, a to jakoukoliv, protože žijeme v politicky turbulentní době, aby pokračovala v přípravě klíčových dopravních staveb na jižní  Moravě, tedy R 52 a R 43 nebo jejich úseků včetně jejich financování. Ve státním rozpočtu České republiky i Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2014 by měly být na tyto stavby vyčleněny prostředky. Reagovali jsme tak i na podněty starostů Boskovic i Blanska,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

Další apel krajské rady směrem k vládě se týká prodloužení možnosti čerpání evropských fondů o jeden rok. „Umožnilo by nám to jednání o realokacích, aby nevyčerpané prostředky směřovaly do regionálních operačních programů. Chceme především posílit financování do dopravní infrastruktury. Pro Jihomoravský kraj by mohlo jít řádově o stovky milionů korun, až 800 milionů korun. S tím souvisí naše žádost o znovuobnovení kofinancování projektů Regionálních operačních prostředků ze státního rozpočtu.  Dřívější rozhodnutí Nečasovy vlády bylo diskriminační. Žádáme také, aby nová vláda projednala s Evropskou komisí další existenci regionálních operačních programů. Je v zájmu České republiky, aby se podařilo využít evropské peníze a právě regionální operační programy je čerpaly nejlépe,“ řekl hejtman Hašek.

Poslední výzva jihomoravské krajské rady adresovaná nové vládě je žádost o změnu úhradové vyhlášky ve zdravotnictví. „Není dlouhodobě možné, aby nemocnice dostávaly jen 94 procent toho, co reálně pracují,“ konstatoval hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.