Hejtman Hašek: Zájem turistů o Jihomoravský kraj roste

23.03.2015 7:23

Jižní Morava je po Praze nejnavštěvovanějším krajem republiky. V jihomoravském kraji se vloni ubytovalo přes jeden a půl miliónu turistů, třetina z toho ze zahraničí.

Hejtman Hašek: Zájem turistů o Jihomoravský kraj roste
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Oproti roku 2013 se počet turistů, kteří v kraji přespali alespoň jednu noc, zvýšil o bezmála 85 tisíc. Nárůst celkového počtu hostů spolu se zvýšením počtu přenocování na území Jihomoravského kraje byl mezi kraji nejvyšší. Jižní Morava drží i prvenství v počtu tuzemských hostů v mezikrajském srovnání o 7,6%.

To, že zájem návštěvníků řadí Jihomoravský kraj ke špici ve vývoji v oblasti cestovního ruchu za rok 2014, přičítá hejtman Michal Hašek zlepšené nabídce služeb a zajímavým projektům v oblasti cestovního ruchu, kofinancovaným z finančních zdrojů EU a Jihomoravského kraje.

Podle hejtmana se na zvýšené návštěvnosti projevuje i to, že se rozšiřuje nabídka prohlídkových i provozních dnů, včetně mimořádných akcí mimo standardní rámec turistické sezony.

„Současně pracujeme na elektronické prezentaci kraje tak, aby se cílově oslovoval co nejširší rámec potenciálních návštěvníků,“ uzavírá hejtman Michal Hašek.

Pro letošní rok bych z hlediska nabídky Jihomoravského kraje vyzdvihl několik novinek: Interaktivní hra o osobnostech kraje, která bude realizována pomocí QR kódů na 100 místech Jižní Moravy a spuštěna bude v květnovém termínu. Ve druhé polovině května bude veřejnosti zpřístupněna zahrada a interiér Löw-Beerovy vily. V letních měsících bude otevřena 30m vyhlídková věž a exteriér archeoparku v Mikulčicích a návštěvníky může strhnout osobitou atmosférou i Slovácký rok v Kyjově. Konec roku bude patřit napoleonskému tématu a oslavám 210. výročí bitvy tří císařů.

V ubytovacích zařízeních JMK se v roce 2014 ubytovalo více než 1,5 milionu hostů, což činí 9,7% z celkového počtu ubytovaných návštěvníků v České republice. Více než půl milionu z toho (520 tisíc) představovali turisté ze zahraničí. Nejexponovanějším měsícem byl srpen (cca 226 tisíc hostů).

Nejvíce hostů přijelo z Polska (101, 5 tis.), Slovenska (83,2 tis.) a Německa (52,1 tis.). Nejnavštěvovanější památkou roku 2014 byl zámek Lednice, který navštívilo 373 tisíc platících návštěvníků. Absolutně na špici zájmu návštěvníků v rámci provozů Jihomoravského kraje je zájem návštěvníků o science-centrum VIDA, která byla otevřena veřejnosti 28. 11. 2014 a dosud jej navštívilo 53. tisíc návštěvníků. Rekordem byla uplynulá sobota, kdy VIDU navštívilo dva tisíce lidí.

Přehled dalších nejnavštěvovanějších objektů ve správě příspěvkových organizací Jihomoravského kraje v oblasti kultury:

• Regionální muzeum v Mikulově – zámek……… 45. 527
• Muzeum Brněnska - Památník Mohyla míru.........25. 851
• Regionální muzeum v Mikulově - expozice v Dolních Věstonicích..........20.199
• Muzeum Brněnska - Památník písemnictví na Moravě..........16. 983
• Jihomoravské muzeum ve Znojmě - Dům umění..........15. 828
• Masarykovo muzeum v Hodoníně - Slovanské hradiště v Mikulčicích.........15. 607

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu