Hejtman Krkoška: Je nutné obnovit sanaci heřmanické haldy, kvůli zdraví lidí

02.02.2024 21:03 | Tisková zpráva

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška dnes odeslal dopis ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi s výzvou, aby řešil situaci heřmanického odvalu a prověřil postup státního podniku DIAMO, jehož je ministerstvo zakladatelem.

Hejtman Krkoška: Je nutné obnovit sanaci heřmanické haldy, kvůli zdraví lidí
Foto: archiv MSK
Popisek: Nový moravskoslezský hejtman Jan Krkoška

Přestože má moravskoslezský krajský úřad v „kauze“ heřmanického odvalu omezené pravomoci, sledují představitelé Moravskoslezského kraje situaci kolem prohořívající haldy v Ostravě-Heřmanicích. Koncem ledna jednal moravskoslezský hejtman Jan Krkoška s vedením státního podniku DIAMO, který se stará o likvidaci těžebních území, a také ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a životního prostředí Petrem Hladíkem na toto téma. Dnes odeslal dopis ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi s výzvou, aby situaci řešil a prověřil postup státního podniku, jehož je ministerstvo zakladatelem.

„Kauzu Heřmanického odvalu dlouhodobě sledujeme, není nám lhostejné případné ohrožení zdraví občanů a životního prostředí v našem regionu. V této záležitosti má KÚ MSK velmi omezené kompetence, na situaci jsme upozornili MŽP, Český báňský úřad a ČIŽP. V současnosti v lokalitě provádí šetření ČIŽP, krajský úřad spolupracuje. Komplexně je odval jako úložné místo těžebního odpadu v gesci báňského úřadu. Požadujeme, aby státní podnik DIAMO zajistil bezpečnost této lokality vedoucí k vyřešení termické aktivity ukončení provozu úložného místa. Není přípustné, aby byla ohrožena nedaleká skládka nebezpečného odpadu, její zahoření by mohlo způsobit poškození životního prostředí a zdraví lidí. Chceme, aby byly dodržovány právní předpisy a bylo učiněno maximum pro ochranu zdraví lidí a životního prostředí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

Upřesnil, že na lednové schůzce DIAMO seznámilo zástupce kraje a města Ostravy s aktuálním stavem na Odvalu Heřmanice včetně změněných majetkových poměrů, termicky aktivní části odvalu, problematické kalové nádrže, oddělovací vzdušné stěny a právních otázek, které v nedávné době vyvstaly.

„Shodli jsme se na tom, že není možné bagatelizovat negativní vlivy odvalu na životní prostředí a zdraví lidí. Mezi krajem a městem Ostrava panuje shoda, že není možné zastavit sanační práce na odvalu kvůli změnám majetkových poměrů a je potřeba hledat intenzivně takové řešení, které povede k utlumování negativních vlivů odvalu. Také jsme se dohodli, že zástupci státního podniku budou pravidelně svolávat koordinační schůzky a budeme společně sdílet aktuální informace. Také nám písemně odpoví na naše otázky k problematice heřmanické haldy,“ řekl hejtman Jan Krkoška s tím, že zástupci DIAMA avizovali, že se nyní aktualizuje projekt sanace odvalu, který bude předložen báňskému úřadu a který bude řešit současný stav včetně variantního řešení.

„Není ale možné odkládat sanační práce do doby přijetí aktualizovaných podkladů, ale je potřeba již nyní činit takové kroky, které povedou k obnovení prací na odvalu,“ zdůraznil moravskoslezský hejtman Jan Krkoška a dodal: „Pro mě, jakožto hejtmana Moravskoslezského kraje je absolutně neakceptovatelné, aby státní podnik prostřednictvím státu, nenašel finanční prostředky na trvalé vyřešení situace, a to v co nejkratší době. Jsem přesvědčen, že závazek státu vůči našemu regionu je nezpochybnitelný.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…