Hejtman Kuba: Domov Empatie splňuje ty nejpřísnější nároky na moderní sociální péči

28.03.2023 21:09 | Tisková zpráva

Moderní prostory plně odpovídající nejnovějším trendům v sociální péči, veškeré zázemí nezbytné pro důstojný život klientů i práci personálu, dostatek místa pro každodenní aktivity i pro chvíle odpočinku. Takové jsou nové prostory denního a týdenního stacionáře Domova Libníč a Centra sociálních služeb Empatie, jejichž slavnostní otevření proběhlo v úterý 28. března na Pražské třídě v Českých Budějovicích.

Hejtman Kuba: Domov Empatie splňuje ty nejpřísnější nároky na moderní sociální péči
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

„Jen takovou společnost, která se dokáže důstojně postarat o své nejslabší členy, lze považovat za vyspělou. Jsem proto velmi rád, že můžeme lidem se zdravotním znevýhodněním nabídnout prostory, které splňují ty nejpřísnější nároky na moderní sociální péči,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a popřál všem klientům i personálu, aby se jim v novém domově společně dobře žilo.

Příjemné prostředí pro klienty a zaměstnance. To je hlavní smysl nového prostoru i podle ředitelky Centra Empatie Lenky Hebíkové Kubátové. „Snažili jsme se o to, aby se zde klientům líbilo a aby se tento prostor co nejvíce přiblížil jejich běžnému domácímu prostředí. V celém areálu domova se proto můžete potkávat s novým logem Empatie - postavičkami chlapce a dívky, které navrhoval jeden z našich klientů. Postavičky vždy reflektují účel, kterému daný prostor slouží. Je to hravé a edukativní,“ upozornila s úsměvem ředitelka Hebíková Kubátová, podle níž se na výmalbě podílí i známý českobudějovický street artový umělec Jakub Štark, který například centrální halu vyzdobil sportujícími postavičkami.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26156 lidí

Na stěně centrální haly však nechybí ani tradiční výzdoba v podobě diplomu za sportovní úspěchy v rámci prvoligového turnaje v Boccie. Ten ocenila i náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Lucie Kozlová. „Moc gratuluji všem hráčům za krásné první místo v Boccie. Zároveň děkuji všem zaměstnancům, kteří je k radosti ze sportu, ale i v rámci každodenních aktivit, vedou. Je to jen další důkaz, že svou práci děláte dobře a klienti zde tráví čas kvalitně a rádi,“ ocenila náměstkyně Kozlová všechny přítomné a upozornila na to, jak účelně jsou objekty denního a týdenního stacionáře navrženy. „V případě potřeby je jejich fungování na sobě vzájemně nezávislé, ale zároveň je opticky i komunikačně provázané,“ uvedla náměstkyně.

Celý objekt, kromě vstupní části, je přízemní. Objemově rozsáhlá budova tak při pohledu ze zahrady působí na klienty příjemně, jako menší domky. Díky tomu není v prostoru nové stavby nutný výtah, odpadnou tak náklady na jeho pořízení i údržbu. Ze společenské haly jsou přístupné tři domácnosti týdenního stacionáře. Každá domácnost je navržena pro 8 lidí a zahrnuje velký obytný prostor, 6 pokojů jednolůžkových a 1 pokoj dvoulůžkový. Hygienické zázemí je jak standardní, tak bezbariérové. Nechybí ani úklidová místnost a sklad prádla.

Z pokojů je velkými okny umožněn výhled do zahrady a na jejich snížených parapetech se dá sedět. Obytný prostor je rozdělen na část kuchyňskou, jídelní a společenskou. Tyto části jsou osluněny prosklenou stěnou s výhledem do zahrady. Vnitřní části dispozice jsou navíc přisvětleny pomocí světlovodů. Vše je navrženo tak, aby zde měli klienti veškerý komfort a zároveň měli možnost domácnost obsluhovat sami. Samozřejmostí nového stacionáře jsou společenské i aktivizační místnosti, které jsou pohledově i přístupově otevřeny do parkové části zahrady se vzrostlými stromy.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…