Hejtman Kuba: Nebudeme rozdávat peníze plošně, ale pomůžeme lidem s nejnižšími příjmy

30.07.2022 15:53 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k pomoci jihočeským rodinám s dětmi, ale taky seniorům s nízkými důchody a lidem s invalidními důchody

Hejtman Kuba: Nebudeme rozdávat peníze plošně, ale pomůžeme lidem s nejnižšími příjmy
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Milí Jihočeši, prosím o chvilku Vašeho času. Za chvíli začne těžký podzim a extrémně náročná zima. Moc dobře vím, že to pro hodně z Vás teď bude těžké. Proto u nás na jihu Čech spustíme programy na podporu lidí s nízkými příjmy, kteří budou potřebovat pomoc. Dnes jsem je představil novinářům a Vám tady postupně napíšu, jaké programy a pro koho budou.

Především pomůžeme jihočeským rodinám s dětmi, ale taky seniorům s nízkými důchody a lidem s invalidními důchody. Nebudeme rozdávat peníze plošně všem, ale pokusíme se pomoct zhruba 30% lidí s nejnižšími příjmy.

První program bude zaměřen na pomoc rodičům s dětmi ve věku od tří let až do ukončení střední školy. A bude hlavně na podporu rozvojových aktivit dětí. Všichni víme, jak finančně náročné už dnes jsou kroužky, sporty nebo třeba jazykové školy. Pro některé rodiny to teď už fakt bude problém a já nechci, aby v našem kraji museli někteří rodiče omezovat rozvojové aktivity svých dětí, které jsou často klíčové pro jejich budoucnost.

Proto pomůžeme každé rodině nebo rodiči samoživiteli s dětmi, kde mají příjem nižší než 13 tis. Kč/měs. čistého na jednu osobu. Takže třeba rodiče s dvěma dětmi, kde příjmy rodičů jsou nižší než 52 tis. Kč/měs. čistého. Nebo dva rodiče s třemi dětmi, kde mají rodiče příjem pod 65 tis. Kč/měs. čistého. Nebo maminka samoživitelka s dvěma dětmi, která má příjem včetně alimentů nižší než 39 tis. Kč/měs. čistého.

Za takové jihočeské rodiny uhradíme poplatky za školní a mimoškolní aktivity dětí v prvním pololetí školního roku 2022/2023. A to až do výše 4 tis. Kč na jedno dítě na toto období. Pomoc se bude vztahovat na kroužky, základní umělecké školy, poplatky za členství ve sportovních klubech, poplatky za obědy ve škole nebo školce, za školkovné, za ubytování na internátu, školu v přírodě, lyžařský výcvik atd.

Důležité také je, že nebudeme dávat žádné peníze do ruky rodičům. Chceme, aby peníze sloužily výhradně na podporu školních a mimoškolních aktivit jihočeských dětí. Naším partnerem proto bude vždy sportovní klub, kroužek, umělecká škola nebo škola, kam dítě chodí. Rodiče u této organizace prokáží, že mají nárok na tuto podporu a vše ostatní už vyřídí kraj s danou organizací.

Svolávám na 15.srpna jihočeské zastupitelstvo, abychom vše schválili a program mohli spustit. Věřím, že nás podpoří i opozice. Jakmile bude schváleno, budou k dispozici všechny detaily toho, jak požádat, spustíme webové stránky i infolinku. Vše bude co nejjednodušší. Na druhou stranu pokud nechceme jen rozdat peníze všem a dát je i těm, kteří je opravdu nepotřebují, tak nějaký proces prokázání nároku mít musíme.

Chci Vás ještě ujistit, že náš krajský rozpočet si může v této chvíli takový program dovolit. Hospodaříme dobře, plánujeme příjmy střízlivě, a teď kvůli inflaci vybíráme na daních víc než se plánovalo. Takže na tyhle programy prostě jen použijeme část peněz vybraných navíc. Rozhodně se kvůli tomu nemusíme zadlužit ani neohrozíme žádné z našich zásadních investic.

Další programy budou pro seniory, další pak pro rodiny s dětmi do tří let nebo s dětmi, o které musí rodiče ze zdravotních důvodů pečovat doma. O všech Vám napíšu. Tak to sledujte.

Budeme v tom s Vámi a udělám maximum, abychom to na jihu Čech společně zvládli. A zvládneme to!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…