Hejtman Kuba: Poklepáním základního kamene odstartovala stavba obchvatu obce Žár

26.03.2023 16:50

Symbolickým poklepáním základního kamene odstartovala ve středu 22. března stavba obchvatu obce Žár nedaleko Nových Hradů.

Hejtman Kuba: Poklepáním základního kamene odstartovala stavba obchvatu obce Žár
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Započaly tak stavební práce na komunikaci, díky níž se řidiči v budoucnu vyhnou nejen obci, ale především úzké hrázi Žárského rybníka, která je smutně proslulá velkým množstvím dopravních nehod.  Stavbu za cca 232 milionů korun hradí kraj, který chce požádat o dotaci z Evropské unie. Hotovo by mělo být v říjnu příštího roku. 

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31387 lidí

„Absence obchvatů naše obce velmi trápí a my jsme Jihočechům slíbili, že se na jejich vybudování zaměříme. Opravdu rád proto dnes znova opakuji, že naše sliby plníme,“ uvedl hejtman Martin Kuba a připomněl, že současné krajské vedení už za dva roky svého působení na kraji stačilo zahájit stavbu obchvatu Vlachova Březí, Jižního obchvatu a Zanádražní komunikace v Českých Budějovicích. Připraveny jsou pak podle hejtmana obchvaty Blatné, Tábora, Husince, Kaplice, Srubce, Trhových Svinů, Ledenic, Dačic nebo Nové Bystřice.
  
Samotný obchvat Žáru bude ve směru od Českých Budějovic a Trhových Svin začínat před cedulí Žár. Lidé budou obec objíždět po levé straně. Přeložka povede přes mírné návrší, Žárský les a v pravotočivé, lehce padající zatáčce se bude stáčet k Žárskému rybníku a dál se napojovat na komunikaci do Nových Hradů. Více než dva kilometry dlouhý obchvat bude obsahovat i železobetonový most o délce 126 metrů. Součástí stavby jsou také tři migrační objekty pro mimoúrovňový přechod komunikace pro drobné živočichy, především obojživelníky. Dojde i k vybudování 9 nových sjezdů k pozemkům. Stavba potrvá dvě stavební sezony.

Průběh stavby, která plní důležitou funkci vnitrostátního napojení a dopravního obsloužení Českobudějovicka, budou moci zájemci sledovat na webu ZDE.

Název stavby: Přeložka silnice II/156, Žár
Investor: Jihočeský kraj
Cena: cca 232 mil. Kč s DPH
Lhůta výstavby: 630 dnů kal. dnů od předání staveniště (6.2.2023)
Zhotovitel: EUROVIA CS, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…