Hejtman Kuba: Povolení návštěv v nemocnicích považujeme v této době za nešťastné

09.01.2021 13:16

Vláda ČR dnes zrušila zákaz návštěv ve zdravotnických nařízeních na území naší země. Rozhodnutí přichází ve chvíli, kdy je většina nemocnic na hranici svých kapacit, počty hospitalizovaných rostou a přetížení zdravotníci nápor další vlny koronavirové pandemie zvládají jen s vypětím všech sil.

Hejtman Kuba: Povolení návštěv v nemocnicích považujeme v této době za nešťastné
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Předseda Asociace krajů (AKČR) a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba se proto obrátil dopisem na premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby zrušení zákazu návštěv urychleně přehodnotili.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí

„Považujeme to za naprosto nepochopitelné v době, kdy jsou naše nemocnice v řadě krajů na limitu svých personálních i lůžkových kapacit a jen s mimořádným úsilím zdravotníci zvládají rostoucí počty pacientů, kteří jsou navíc mnohem častěji ve velmi vážném stavu. A v tento kritický okamžik, bez projednání s partnery v krajích, vláda přistoupí ke zrušení zákazu návštěv, který mimochodem platil celý prosinec, kdy situace byla mnohem klidnější než teď! Rozumím snaze o podporu sociálního kontaktu nemocných a o jejich psychickou vzpruhu při setkání s blízkými, ale přichází to v nejméně vhodnou chvíli. Zásadně s tím nemohu souhlasit, a proto jsem v zastoupení kolegů hejtmanů požádal premiéra i ministra zdravotnictví o okamžité přehodnocení usnesení vlády a obnovení zákazu návštěv. Vím, že je to pro pacienty a jejich rodinné příslušníky velmi těžké, ale nechceme, aby se vystavili riziku nákazy a zároveň zatížili už tak náročný provoz nemocnic dalšími nutnými organizačními opatřeními, které s návštěvami souvisejí,“ zdůraznil Martin Kuba.

Návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních u všech poskytovatelů zdravotnických služeb s vymezením některých výjimek byly zakázány usnesením vlády s účinností od 5. prosince 2020. Toto rozhodnutí charakteru krizového opatření bylo dále 23. prosince 2020 prodlouženo, přestože docházelo k částečnému zklidnění epidemiologické situace a poklesu počtu hospitalizací pacientů s nemocí COVID-19.

„Naopak od 23. prosince se situace kontinuálně zhoršuje, proto nevidíme jediný důvod, proč vláda s touto změnou přichází právě teď. Pevně věřím, že se nám díky obnovení zákazu návštěv a při respektování všech dalších systémových opatření podaří co nejrychleji situaci ve všech regionech zvládnout a ochránit tak co nejvíce našich spoluobčanů,“ uzavřel Martin Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…