Hejtman Kulhánek: Chceme objekt, splňující parametry administrativní budovy 21. století

21.07.2021 6:37

Rada Karlovarského kraje schválila investiční záměr rekonstrukce budovy B Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Hejtman Kulhánek: Chceme objekt, splňující parametry administrativní budovy 21. století
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

Opravy jsou nutné z důvodů nevyhovujícího technického stavu, hygienických standardů a technických norem. Záměr obsahuje zpracování stavebně technického průzkumu, energetické studie a zároveň definuje všechny možnosti automatizace a chytrá řešení budovy.

„Tento objekt slouží již 20 let, a to bez jakýchkoliv zásahů. Není proto divu, že řada konstrukčních prvků a částí se blíží hranici životnosti. Budova nevyhovuje současným nárokům nejen na pracovní prostředí, ale také těm technickým. Rekonstrukci budovy B považujeme za pilotní projekt, který by vytvořil energeticky šetrný objekt, jenž splňuje veškeré parametry pro administrativní budovu 21. století. Řešili jsme například možnosti nakládání s teplem a jeho rekuperaci, použití fotovoltaických článků, změnu intenzity osvětlení v závislosti na denním světle a další technologie,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Stavebně technický průzkum se zaměří na stropní a nosné svislé konstrukce, podlahy, střešní konstrukci, obal budovy, vnější výplně otvorů a požární schodiště. Provedena bude podrobná vizuální prohlídka a fotodokumentace, celkové zaměření budovy s využitím 3D technologií, rámcový návrh na opravu nebo sanaci vadných konstrukcí a další.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12797 lidí

Na základě provedení energetické studie vznikne odborný posudek, jehož cílem bude snížení provozních nákladů na vytápění pomocí optimalizace tepelných ztrát objektu. Dle informací o spotřebě energie pro vytápění bude možné posoudit, jak velkou úsporu nákladů přinese zateplení obvodových konstrukcí, výměna výplní a jaká bude návratnost vložené investice. Kraj se chystá oslovit Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT s návrhem na vypracování podoby potřebných úprav objektu.

V budově B bude instalován nový elektronický orientační systém, u vstupů do místností budou umístěny LCD panely, dále se počítá například s posíleném wifi, osazením solární elektrárny na střeše nebo na fasádě. V rámci adaptace objektu na inteligentní (chytrou) budovu budou nainstalovány moderní elektronická zařízení, která v budoucnu umožní větší komfort uživatelům v podobě stahování žaluzií v závislosti na slunečním svitu nebo regulaci intenzity osvětlení dle světelných podmínek. „U vstupu do budovy B počítáme s umístěním nabíječek pro elektrokola a elektrokoloběžky, aby si je zde mohli lidé, kteří přijedou na svých elektrických strojích, pohodlně nabít,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.

Za předprojektovou přípravu plánuje kraj zaplatit 2 miliony korun. Stavebně technický průzkum začne na podzim letošního roku. Projektová dokumentace by měla být zpracována v roce 2023, kdy bude zahájena samotná realizace rekonstrukce. Předpokládané náklady budou známy na základě zpracovaných dokumentací a rozpočtu stavebních prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…