Hejtman Netolický: Bioplynka nově vytápí léčebný ústav Albertinum Žamberk

12.10.2018 7:37

Odborný léčebný ústav Albertinum Žamberk je od dnešního dne vytápěn nedalekou bioplynovou stanicí společnosti Kavema.

Hejtman Netolický: Bioplynka nově vytápí léčebný ústav Albertinum Žamberk
Foto: Archiv MN
Popisek: Martin Netolický, místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje

Projekt za 12 milionů korun byl podpořen z Evropské unie v rámci Operačního programu podnikání a inovace. Díky tomuto novému způsobu vytápění bude léčebný ústav šetřit ročně částku 200 tisíc korun, kterou bude moci využít na investice do technologií a svého majetku.

„Již delší dobu se snažíme v našich zařízeních šetřit energie a následně investovat v rámci projektů EPC, které v Albertinu běží již 10 let, a pokud se bavíme o celorepublikovém měřítku, tak jsme jediným krajem, který se těmto projektům věnuje v takové míře. Tento způsob vytápění je však něčím novým a Albertinum se stává prvním zdravotnickým zařízením, které je kompletně vytápěné bioplynovou stanicí. Jsem rád, že k projektu přistoupila velmi vstřícně především společnost Kavema, ale i vedení ústavu, které je v těchto věcech velmi progresivní. Celkové náklady na projekt činí 12 milionů korun s tím, že se podařilo získat finanční prostředky z OPPIK. Návratnost vstupní investice se pohybuje na hranici osmi let,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Jedním z problémů při přípravě projektu bylo nalezení vhodné trasy teplovodu, jelikož mezi bioplynovou stanicí a léčebným ústavem se nachází řada vlastníků pozemků. Celková délka teplovodu přesahuje 1,5 kilometru. „Pro nás je velmi důležité, že se ukazuje další možnost, jak v našich zařízeních šetřit energie a finanční prostředky využít na další rozvoj technologií či pro investice do majetku našich zařízení. Životnost teplovodu je přibližně 15-20 let, což znamená, že se nám investice nejen vrátí, ale následně bude i výdělečná,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr. „Vedle posilování energetické bezpečnosti a ekonomických efektů pro Albertinum spatřuji v realizaci teplovodu také zajímavou symboliku ve využití ekologicky čisté energie a posláním našeho odborného ústavu v oblasti léčby plicních onemocnění,“ doplnil Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…