Hejtman Netolický: Centrální příjem, investice v bývalé Perle a opravené silnice pro Ústí nad Orlicí

06.10.2018 19:37

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve středu Ústí nad Orlicí.

Hejtman Netolický: Centrální příjem, investice v bývalé Perle a opravené silnice pro Ústí nad Orlicí
Foto: Archiv MN
Popisek: Martin Netolický, místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje

Se starostou města Petrem Hájkem projednával především stav příprav výstavby centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici, záležitosti krajských investic do dopravní infrastruktury nebo rozvoj území bývalé Perly, kde kraj plánuje vybudovat ateliéry uměleckoprůmyslové školy.

„Ústí nad Orlicí patří z mého pohledu mezi města, která s krajskou samosprávou komunikují dlouhodobě velmi aktivně a korektně. Proto také můžeme společně řešit nejen drobné, ale především velké projekty, mezi které jednoznačně patří vybudování centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici a obecně rozvoj místní nemocnice, která byla první, kde vznikl nadační fond pomáhající zlepšování vybavení. Pozitivně vnímám také aktivitu města v případě brownfieldu bývalé textilky Perla, kde hrozilo velmi reálně, že dopadne jako Vitka v Brněnci,“ uvedl hejtman Netolický.

Centrální příjem v Orlickoústecké nemocnici

Jednou z krajských priorit v oblasti zdravotnictví patří vybudování centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. „V minulých dnech začala demolice staveb dispečinku a garáží v místech, kde budeme následně budovat nový centrální příjem. Je to první etapa, která je stavebně i legislativně oddělena od samotné stavby. První etapa, která byla zahájena demolicí, bude dokončena v příštím roce. V něm bude zahájena druhá etapa, která zahrnuje výstavbu samotné hlavní budovy centrálního příjmu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dodržení všech termínů je pro mne osobě stěžejní, a proto provádíme pravidelné kontrolní porady, jejichž cílem je sledovat, zda nám takzvaně nekloužou termíny a přípravy jdou podle předpokladů. Nyní byla ukončena lhůta pro podávání námitek v rámci stavebního řízení a bude probíhat jejich vypořádání,“ sdělil hejtman.

Rozvoj areálu bývalé Perly

Jedním ze stěžejních rozvojových projektů města v následujícím období je rozvoj areálu bývalé Perly, která byla v průběhu letošního roku zbourána, což byl nezbytný předpoklad pro zvelebení této velmi zajímavé městské lokality. V současné době plánuje město vybudovat v areálu objekt domu dětí a mládeže, avšak s dalšími kroky se bude čekat na ustanovení nového zastupitelstva. I Pardubický kraj má v rámci uvolněného areálu připraven projekt se zaměřením na školství. „Již v minulosti jsme debatovali o záměru vybudovat v bývalé Perle ateliéry uměleckoprůmyslové školy, protože současné ateliéry školy ve Špindlerově ulici již nevyhovují a musely by se tam investovat desítky milionů korun a stejně bychom se nevyrovnali nové budově. Projekt je v současné době naplánován na částku 77 milionů korun s tím, že bychom jej chtěli začít realizovat nejpozději v roce 2020,“ řekl hejtman Netolický.

Doprava

Mezi významné akce, které se na území města konají, patří jednoznačně Ústecká 21. V roce 2016 byl závod obnoven po čtyřleté přestávce. Obnovení tradice umožnila oprava silnice na Andrlův chlum, která je místní komunikací v majetku města. Nyní kraj s městem budou jednat o další obnově jednoho z úseků. Druhou možnou investicí je obnova povrchu Cihlářské ulice, která je v majetku kraje. „Komunikace je důležitou spojnicí směrem na Letohrad, a proto je velmi zatěžovaná. V průběhu letošního roku zahájíme projekční práce, které budou vycházet z diagnostiky současného stavu. Podle toho se rozhodneme, jak rozsáhlá modernizace této silnice bude. Samotnou stavbu bychom chtěli zahájit v příštím roce,“ řekl hejtman Netolický, který společně s ředitelem Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslavem Němcem seznámil starostu s dalšími 13 dopravními stavbami v širším okolí města. Řeč byla také o připravenosti dalších staveb včetně přivaděčů k dálnici D35.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…