Hejtman Netolický: Krajská koalice má za sebou úspěšný první poločas

09.01.2019 4:33

Po podzimních krajských volbách v roce 2016 byla ustanovena krajská koalice za účasti České strany sociálně demokratické, Koalice pro Pardubický kraj, Občanské demokratické strany a Starostů a nezávislých.

Hejtman Netolický: Krajská koalice má za sebou úspěšný první poločas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Zástupci koaličních stran se v pondělí sešli, aby projednali dosavadní spolupráci s výhledem na zbylé dva roky funkčního období, které je kromě rovnoměrného rozvoje celého regionu ve znamení velkých investic do zdravotnictví, dopravy či kultury.

„Spolupráce uvnitř koalice je na vynikající úrovni. Nedochází zde k žádným problémům v komunikaci a případné konkrétní problematické záležitosti jsou vždy konzultovány a řešeny na základě širokého konsensu. Do zbývajících dvou let jdeme s odhodláním dokončit naplnění všech bodů společného programového prohlášení, které již bylo z větší části naplněno. Do konce funkčního období nás čekají zásadní investice, ať je to stavba Centrálních urgentních příjmů v Orlickoústecké a následně také zahájení stavby v Pardubické nemocnici, rekonstrukce Winternitzových mlýnů v Pardubicích či pokračování v modernizaci silnic nižších tříd,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Většina připravovaných záležitostí má časový přesah do dalších volebních období, a proto chceme i nadále aktivně komunikovat záměry i s dalšími politickými partnery. Neříkáme záměrně koalice a opozice, ale partneři, protože diskuse je velmi konstruktivní a kultivovaná, což jednoznačně není samozřejmostí, a proto chci tento způsob jednání o to více zdůraznit,“ sdělil hejtman Netolický, jehož v krajské radě za ČSSD doplňují radní pro oblast školství Bohumil Bernášek a radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil.

Druhým koaličním partnerem je Koalice pro Pardubický kraj, kterou zastupují 1. náměstek Roman Línek, radní pro sociální sektor Pavel Šotola a radní pro sport a cestovní ruch René Živný. „Velmi pozitivně vnímám, že podpora kultury v našem kraji je jedna z největších v historii. Patří do ní i tak významné projekty jako jsou rekonstrukce Winternitzových mlýnů na krajskou galerii, rekonstrukce Zámku Pardubice či úpravy Domu hudby. Zároveň se nám daří podporovat lidovou kulturu včetně tradičních řemesel,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Dále se nám výrazným způsobem podařilo zrychlit výkupy pozemků pro naše silniční investice, což je jeden ze zásadních předpokladů pro čerpání prostředků z evropských fondů,“ doplnil Línek, do jehož gesce kromě kultury spadá také oblast investic a majetku.

Občanská demokratická strana je v krajské radě zastoupena náměstkem hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michalem Kortyšem a radním pro zdravotnictví Ladislavem Valtrem. „Z mé strany je jednoznačnou prioritou dokončení výběru dopravců, kteří budou od prosince zajišťovat železniční dopravní obslužnost v regionu. Chceme cestujícím zajistit co největší komfort a kvalitu cestování do zaměstnání, školy či k lékaři. Ukázalo se, že otevření jednání se soukromým dopravcem rozpohybovalo také jednání národního dopravce,“ řekl náměstek Michal Kortyš. Velké krajské investice se chystají také ve zdravotnictví. „Naše nemocnice čekají další velké investice, a to nejen v Pardubické nemocnici, ale i v dalších čtyřech, které jsou součástí akciové společnosti. Nemůžeme zapomínat ani na obnovu sanitních vozů, budování výjezdových stanic zdravotnické záchranné služby a další investice do všech krajských zdravotnických zařízení v regionu. Klíčová v tomto je určitě právě koaliční opora a shoda na prioritě směrování velké části krajských investic právě do zdravotnictví. Důležité pak je, že se daří významně stabilizovat také provozní ekonomiku našich nemocnic.  Ekonomické zdraví naší společnosti v oblasti akutní péče patří mezi nejlepší krajská zařízení v celé republice,“ uvedl radní Ladislav Valtr.

Posledním subjektem, který má v radě kraje své zástupce je hnutí STAN, které reprezentuje jediná žena Hana Štěpánová, do jejíž gesce spadá oblast regionálního rozvoje, evropských fondů a inovací. „Naším cílem je rovnoměrný rozvoj celého regionu, což zajišťujeme nejen prostřednictvím dotací, ale také školením starostů v celé řadě oblastí, jelikož vzdělaný a úspěšný starosta znamená dobře fungující obec a následně také celý kraj,“ sdělila Hana Štěpánová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…