Hejtman Netolický: Na Králicku řeší polskou dálnici a nový stavební zákon

19.10.2021 16:57 | Tisková zpráva

Hejtman Martin Netolický jednal v úterý ráno se starostou Dolní Moravy Richardem Novákem a následně také se starostou nedaleké Červené Vody Petrem Marešem.

Hejtman Netolický: Na Králicku řeší polskou dálnici a nový stavební zákon
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Na Dolní Moravě byl tématem dalším rozvoji služeb pro obyvatele a návštěvníky obce. Jedná se především o rozvoj obecního obchodu, na který obec získala krajskou dotaci na podporu projektů v problémových mikroregionech či o převzetí některých pevnostních objektů do majetku obce. V Červené Vodě pak především o novém stavebním zákonu, zkapacitnění energetické sítě na Králicku či o potenciálním dálničním napojení z Polska.

„Dolní Morava má připravený projekt na vybudování nového obecního obchodu, což by mohlo opět zlepšit nejen dostupnost služeb pro obyvatele obce, ale také návštěvníky. V tuto chvíli řeší majetkoprávní záležitosti a výměnu pozemků s Lesy ČR a v příštím roce by mohli začít stavět,“ řekl hejtman Martin Netolický, kterého starosta Richard Novák informoval o myšlence na převzetí některých pevnostních objektů do majetku obce a záměru vybudovat zde další turistické atraktivity včetně interaktivní prohlídky.

Hejtman se poté přesunul do nedaleké Červené Vody za starostou Romanem Marešem, se kterým řešil mimo jiné problematiku nového stavebního zákona. „Podle nového stavebního zákona by v rámci ORP Králíky nebyl stavební úřad, což by bylo nabourání stávajících vazeb. Proto jsme také předložili krajskou legislativní iniciativu a intenzivně jednáme o odložení účinnosti ve všech stanovených lhůtách minimálně o rok,“ uvedl hejtman Netolický.

Starosta Mareš hovořil především o posílení kapacity energetické sítě v celé oblasti Králicka, o které jedná kraj a obce se společností ČEZ. Řeč byla také o silničním napojení na potenciální polskou dálnici S8 z Kladska na hraniční přechod Boboszow. „Po usazení nové vlády chceme jednat s ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic o variantách napojení, protože si nemůžeme myslet, že na nás bude polská strana čekat. Chceme otevřít debatu o možné návazné trase směrem na dálnici D35 do Mohelnice,“ řekl hejtman.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…