Hejtman Netolický: Nákladní automobily nepatří do center měst a obcí a na silnice II. třídy

01.11.2020 18:50

Silnice přes Bohdaneč patří kraji. Cílem je zklidnit dopravu v obcích a donutit kamiony využívat v prvé řadě dálnice.

Hejtman Netolický: Nákladní automobily nepatří do center měst a obcí a na silnice II. třídy
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Pardubický kraj je vlastníkem silnice I/36 v úseku od Chýště až po Rybitví, která se tak stává silnicí druhé třídy II/211. To umožňuje Pardubickému kraji stanovit omezení průjezdu nákladní kamionové dopravy, která zatěžuje řadu měst a obcí na trase, a to včetně Lázní Bohdaneč.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

„K nejrychlejšímu zklidnění dopravy na silnici vedoucí z dálnice D11 přes Lázně Bohdaneč do Pardubic vedla jediná cesta. Převzít tuto silnici od státu pod Pardubický kraj a osadit dopravními značkami omezující tranzitní dopravu nákladních automobilů nad 12 tun. Téměř sedm let se o to usilovně snažili zástupci obcí Chýšť, Rohovládová Bělá a Lázně Bohdaneč. Troufám si nyní říct, že už vidíme světlo na konci tunelu. Posledním krokem je podání žádosti o změnu značení na Magistrát města Pardubic. Převod byl po administrativní stránce zdlouhavý a nebýt aktivního přístupu představitelů zmíněných obcí, byl by ještě delší,“ řekl Michal Kortyš.

V Pardubickém kraji se nebude jednat o první komunikaci, na které Pardubický kraj navrhl omezit tonáž nákladních automobilů. „Dlouhodobě panuje shoda, že nákladní automobily nepatří do center měst a obcí a na silnice II. třídy. Proto jsme již v minulosti omezili průjezd na silnici mezi Litomyšlí a Českou Třebovou, kde jsme chtěli primárně zamezit tomu, aby těžká nákladní doprava projížděla podél památky UNESCO, tedy litomyšlského zámku. Vedle I/36 je logicky v plánu převedení stávající I/35 od hranice s Královéhradeckým krajem po křižovatku se silnicí I/17 u Zámrsku. Vše souvisí s termínem dokončení dálnice,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.