Hejtman Netolický: Perla nesmí dopadnout jako Vitka

19.02.2016 16:15

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes jednal se starostou Ústí nad Orlicí Petrem Hájkem o projektu revitalizace areálu bývalé textilní továrny Perla. V rámci připravovaného projektu je plánováno mimo komerčního využití také přesunutí Domova dětí a mládeže Duha, vybudování vzdělávacího centra, městské galerie, ale také Střední školy uměleckoprůmyslové, která byla hlavním důvodem jednání.

Hejtman Netolický: Perla nesmí dopadnout jako Vitka
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

„Areál Perly vnímám jako unikátní prostor pro rozvoj celého města a nechci, abychom zde řešili obdobný problém jako například v areálu bývalé Vitky v Brněnci. Záměr na vybudování ateliéru a dílen Střední školy uměleckoprůmyslové je velmi zajímavý, jelikož současný areál ve Špindlerově ulici je ve špatné kondici a museli bychom do něj investovat přibližně 30 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj se zasadí o přepracování stávajícího projektu revitalizace Areálu Perly, aby jej mohl financovat z vlastních zdrojů.

„Současný projekt je nastaven na přibližně 100 milionu korun, což je pro krajský rozpočet velká částka, a proto bychom museli žádat evropskou dotaci například z Integrovaného regionálního operačního programu. Není však jisté, zda bychom na ni dosáhli, a proto se pokusíme přepracovat projekt na částku přibližně 60 milionů korun při zachovaní všech důležitých prvků. Tuto částku by již kraj mohl zaplatit etapovitě ze svého rozpočtu,“ sdělil hejtman Netolický.

Revitalizaci areálu k všestrannému využití by město Ústí nad Orlicí uvítalo. „Vážím si přístupu Pardubického kraje k této záležitosti. Jsem rád, že pan hejtman stejně jako my vnímá plánovaný projekt jako velkou šanci na velice přínosnou modernizaci centra města,“ uvedl starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Do architektonické soutěže v rámci vize Perla 2020 se zapojilo 24 projektových ateliérů. „V areálu jsou plánovány jak privátní, tak veřejné aktivity. Počítá se s vybudováním kanceláří, obchodů, ale také residenčního bydlení. Kromě školy by v areálu našel své místo také Domov dětí a mládeže Duha, městská galerie, centrum rozvoje a vzdělávací centrum. Samozřejmostí jsou také sportoviště, dětská hřiště, ale i parkovací plochy,“ přiblížil stávající podobu projektu starosta Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).