Hejtman Netolický: Stát by neměl házet starostům klacky pod nohy

11.04.2017 20:33

V úterý dopoledne byl v Hotelu Jezerka na Seči zahájen jubilejní pátý Kongres místních samospráv tentokrát s heslem: Jak přežít v právní džungli.

Hejtman Netolický: Stát by neměl házet starostům klacky pod nohy
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

V rámci dopoledního přednáškového panelu vystoupil stejně jako v předchozích letech také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Jakoukoliv diskusi se starosty obcí vždy velmi vítám, jelikož jsou pro mě rovnocenným partnerem a věřím, že i oni kraj takto vnímají. Pro nás jako krajskou samosprávu jsou zároveň partnerem nejbližším v řadě jednání,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Na starosty je velmi často nakládán velký díl zodpovědnosti a stát by si měl uvědomit, že mnoho z nich vykonává vedle své funkce také klasické civilní zaměstnání. Pokud stát chce smysluplné fungování samospráv, tak by jim měl vytvářet dostatečný prostor a neházet klacky pod nohy,“ uvedl hejtman Netolický.

Ten v rámci příspěvku zmínil několik příkladů ze své hejtmanské praxe. „V poslední době se velmi často řeší problematika systémové podjatosti ve věcech, kdy úředník obce nebo kraje rozhoduje o záležitosti, která se týká této obce či kraje, které jsou zároveň účastníky řízení,“řekl hejtman, který zmínil také záležitosti bezprostředně spojené s pádem střechy sportovní haly v České Třebové či problematiku ochrany starostů proti různým typům urážek.

Společně s hejtmanem v několika tematických blocích vystoupila také advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která starosty seznámí například se zákonem o přístupu k informacím. V rámci dvoudenního semináře se starostové také například dozvědí, jak pracovat se zákonem o obcích, ale také o jeho výkladu soudy včetně zajímavých soudních případů posledních let. Známý advokát Tomáš Sokol představí nové trestní kauzy z oblasti samosprávy a pohovoří také na téma kolektivní odpovědnosti. Miroslav Kubánek v rámci svého bloku se zaměří na vztahy mezi orgány obce tedy zastupitelstvem, radou, starostou, místostarostou a výbory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…