Hejtman Okleštěk: Situace v Olomouckém kraji je skutečně kalamitní

30.07.2018 5:36

Hned s několika ministerstvy bude kvůli kůrovcové kalamitě jednat hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Chce, aby stát povolil skladovat vytěžené dřevo na zemědělských pozemcích, což zatím není možné, protože kvůli dotacím musí tato půda sloužit pouze pro farmářské účely. Jiné plochy ale v regionu dostupné nejsou. Kvůli kůrovci už hejtman svolal kalamitní štáb.

Hejtman Okleštěk: Situace v Olomouckém kraji je skutečně kalamitní
Foto: Archiv LO
Popisek: Ladislav Okleštěk

„Plochy pro skladování vytěženého dřeva musí být od lesních porostů vzdálené více než deset kilometrů. Takové v regionu bohužel nemáme. Musíme proto vyvinout tlak přímo na ministerstvu zemědělství a životním prostředí, abychom docílili výjimky a mohli dřevo ukládat na zemědělských plochách,“ řekl Okleštěk.

Hejtman se obrátí také na ministerstvo dopravy, kde chce požádat o více vagónů, které by usnadnily převoz vytěženého dřeva ke zpracovatelům. Právě volné přepravní kapacity totiž lesníkům zoufale chybí.

„Situace v Olomouckém kraji je skutečně kalamitní. Kůrovec se tady šíří velmi rychle. Nejvíce jsou zasaženy lesy na Šternbersku, Šumpersku a Jesenicku. Svolal jsem proto kalamitní štáb, abychom si jasně řekli, co v boji s kůrovcem můžeme udělat sami a v čem potřebujeme pomoc,“ dodal hejtman Okleštěk.

V kalamitním štábu zasedli majitelé lesů, zpracovatelé dřeva i zástupci orgánů životního prostředí a ochrany přírody. Kromě skladování a dopravy se zabývali také nedostatkem pracovních sil a řešili i otázku budoucího zalesňování nově vzniklých holin.

Olomoucký kraj se problematice hospodaření v lesích dlouhodobě věnuje. Pro roky 2018 až 2020 vytvořilo hejtmanství Program na podporu lesních ekosystémů. Jen letos v něm bylo deset miliónů korun. O dotaci na výstavbu oplocenek mohli žádat soukromí vlastníci lesů i obce a města.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.