Hejtman Okleštěk vyrazil opět do terénu. Zajímal se o problémy firem

11.11.2018 8:39

Přímo ve výrobní hale jednoho z významných zaměstnavatelů v kraji zjišťoval hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, co firmy v regionu trápí a v čem by jim mohlo hejtmanství pomoci.

Hejtman Okleštěk vyrazil opět do terénu. Zajímal se o problémy firem
Foto: Archiv LO
Popisek: Ladislav Okleštěk

Do podniku Honeywell Aerospace Olomouc v Hlubočkách Mariánském Údolí zamířil v úterý 6. listopadu společně s náměstky pro oblast dopravy a školství.

„Není to první, ani poslední firma, kterou jsem navštívil. Většinu z nich trápí stejné problémy – špatná dopravní obslužnost a nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Rozvoj silniční sítě si hejtmanství stanovilo jako jednu ze svých priorit a kromě podpory učňovského školství chystáme na příští rok i projekt, jehož cílem je rozvoj vysokoškolsky vzdělaných odborníků,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Firma v Mariánském Údolí se zabývá výrobou dílců pro letecké motory.  „V tomto okamžiku bychom potřebovali nejméně osm desítek schopných zaměstnanců. Ti bohužel na trhu práce chybí,“ posteskl si při setkání s hejtmanem generální ředitel společnosti Martin Šebesta.

Zástupci firmy, která například formou exkurzí, přednáškami a nabídkou odborné praxe či stipendijním programem, spolupracuje se základními, středními i vysokými školami, vidí řešení v ještě důraznější podpoře technických oborů a jejím zacílení na rodiče.

„Olomoucký kraj se podpoře technicky zaměřených vzdělávacích oborů věnuje dlouhodobě. Na středních školách a učilištích, které zřizujeme, máme například jako motivační složku propracovaný systém stipendií. Působíme ale i na mladší děti tím, že podporujeme domy dětí a mládeže, které nabízí různé technicky zaměřené kroužky,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Ladislav Hynek.

V Mariánském Údolí byla řeč také o výstavbě cyklostezek, po nichž by se zaměstnanci společnosti mohli dostat do práce. A došlo i na dotazy ohledně opravy silnice, která obcí prochází. „Průtah je už v hodně špatném stavu. Víme o tom a opravu plánujeme na co nejbližší možný termín,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…