Hejtman Půta: Chování mluvčího Ovčáčka staví do negativního světla tradici a postavení Kanceláře prezidenta republiky

25.10.2018 5:29

Prohlášení hejtmana Martina Půty k nepozvání na oficiální státní akt k 100. výročí založení samostatného Československa.

Hejtman Půta: Chování mluvčího Ovčáčka staví do negativního světla tradici a postavení Kanceláře prezidenta republiky
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Pozvánku z Kanceláře prezidenta republiky na oficiální státní akt – shromáždění k 100. výročí založení samostatného Československa – jsem neobdržel. Plně respektuji právo pana prezidenta pozvat si na Pražský hrad toho, koho on uzná za vhodné.

V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa se zúčastním několika vzpomínkových akcí na různých místech v Libereckém kraji, v Liberci, České Lípě, Rynolticích, Oldřichově na Hranicích, Chrastavě a Hrádku nad Nisou a budu také zahajovat tradiční česko-německé kulturní dny v Drážďanech. V neděli 28. října se zúčastním pietního aktu na Vítkově a slavnostní vojenské přehlídky v Praze, na pozvání ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka generálního štábu genpor. Aleše Opaty. Nedělní večer strávím na závěrečném slavnostním koncertu největšího hudebního festivalu v kraji Lípa Musica, který se koná v Městském divadle v Novém Boru.

Oslavy 100. výročí vzniku Československa v Libereckém kraji budou zakončeny předáváním tradičních ocenění Pocty hejtmana osmi osobnostem, které se zasloužily o dobré jméno Libereckého kraje svými činy a prací nejen doma, ale i v zahraničí.

Chci se nicméně jasně ohradit proti včerejšímu vyjádření mluvčího prezidenta republiky pana Jiřího Ovčáčka. Považuji za naprosto nepřijatelné, když tento nikým nevolený úředník, placený z veřejných prostředků daňových poplatníků, „kádruje“ a nálepkuje představitele státu, ústavní činitele, představitele krajů a místních samospráv, vysokých škol či jiných veřejných institucí, tedy osoby, které byly do svých funkcí zvoleny na základě vůle občanů České republiky. Tento způsob prezentace staví podle mého názoru do mimořádně negativního světla tradici a postavení Kanceláře prezidenta republiky a bohužel také význam výjimečného výročí našeho státu.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice