Hejtman Řihák: Kraj se snaží chránit před dalšími ničivými záplavami

27.01.2014 14:10 | Zprávy

Fotolet nad městysem Plaňany zmapoval možná povodňová rizika.

Hejtman Řihák: Kraj se snaží chránit před dalšími ničivými záplavami
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Náměstek středočeského hejtmana pro oblast životního prostředí Marek Semerád absolvoval fotolet, který se minulý týden uskutečnil v rámci pilotního projektu „Pořizování šikmých leteckých snímků v rámci povodňové prohlídky městyse Plaňany“.

„Všichni máme v paměti červnovou povodeň v loňském roce, s jejímiž následky se mnoho lidí a obcí stále potýká. Fotolety dokumentují povodňová rizika, získávají praktické informace z terénu. Ty se poté zapracují do Povodňových plánů obcí, obcí s rozšířenou působností, krajů a následně i do Povodňového plánu České republiky,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Semerád, pod jehož záštitou se akce konala.

„Kraj se snaží chránit před dalšími ničivými záplavami a přijal řadu opatření. Vytvořili jsme Komisi pro prevenci a zmírňování následků povodní. Cílem je stanovit potřeby kraje v návaznosti na celostátní protipovodňové akce a poskytnout podklady pro rozhodování na krajské úrovni,“ doplnil středočeský hejtman Josef Řihák.

Podobná metoda dokumentační práce povodňové prevence, jakou je fotolet, je ve světě již používána a řadí se k nejúčinnějším způsobům zjišťování povodňových rizik. Zájemci, kteří se minulý týden zúčastnili fotoletu v Plaňanech, měli možnost tuto metodu vyzkoušet. Lety zajišťovala firma HELITOM s.r.o. pomocí vrtulníku BO 105. Během letu byly pořizovány snímky vybraných lokalit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Z nás, Putine, neuděláš hlupáky. Zapomeň

6:16 Ministr Ženíšek: Z nás, Putine, neuděláš hlupáky. Zapomeň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu příměří ze strany ruského prezidenta Vladimi…