Hejtman Řihák: Vznik nových míst v mateřských školách je pro nás jednoznačnou prioritou

11.06.2014 11:06

Středočeský kraj podpořil vznik stovek nových míst v mateřských školách

Hejtman Řihák: Vznik nových míst v mateřských školách je pro nás jednoznačnou prioritou
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

S nástupem nového vedení Středočeského kraje došlo k výraznému vzestupu počtu míst v mateřských školách. V porovnání s předchozími lety přibylo ve středních Čechách od školního roku 2012/2013 do školního roku 2013/2014 celkem 32 nových mateřských škol a jejich kapacita se zvýšila o 2.503 dětí. Nyní  tak na území kraje působí 739 mateřských škol s celkovou kapacitou 47 862 dětí.

„Podpora vzniku nových školek a zvyšování kapacity mateřských škol je pro nás jednoznačnou prioritou a významným prvkem sociální politiky kraje. Víme, že nedostatek míst se nejsilněji projevuje v okolí hlavního města v okresech Praha-východ, Praha-západ i v Kladně. A víme také, že je stále potřeba umístit ještě asi 11 tisíc předškoláků. Proto jsme pro letošek umožnili, aby  obce a města mohly na stavbu, dostavbu a rekonstrukce mateřských i základních škol žádat o finanční příspěvek například z Fondu rozvoje obcí a měst (FROM). K dispozici je v něm 100 miliónů korun,“ řekl hejtman kraje Josef Řihák a dodal: „věřím, že ho žadatelé využijí.“
 
Podle hejtmana pomůže nárůstu potřebného počtu míst v mateřských školách v dohledné době především čerpání finančních prostředků z Regionálního operačního programu ROP Střední Čechy. „Za poslední rok, tj. za rok 2013 až červen 2014  schválil Výbor regionální rady v rámci pěti vypsaných výzev už 41 projektů v celkové výši dotace 394 miliónů korun. Díky nim vznikne v kraji dalších celkem 1.145 nových míst, a to mě opravdu velmi těší,“ upozornil hejtman.

Peníze z ROP na výstavbu nových mateřských škol či na rozšíření kapacity stávajících školek dostanou jak  města, tak i obce. Nejvyšší podporu ve výši 17,3 milionu korun získal například v rámci obcí projekt na výstavbu mateřské školy v obci Svojetice nebo obec Všestary, která  dostane na rekonstrukci a rozšíření kapacity mateřské školy dotaci ve výši 16,9 milionu korun. Uspěl také Městys Jince, který obdrží dotaci na rozšíření kapacity školky ve výši 13,2 milionu korun.  Ze středočeských měst se pak úspěšnými žadateli staly například města Brandýs nad Labem–Stará Boleslav, Čáslav, Příbram a Úvaly, které si rozdělí podporu v celkové výši cca 49,8 milionů korun.

Přehled růstu kapacit a počtu školek v jednotlivých letech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.