Hejtman Schiller: Vodík je surovinou budoucnosti

16.07.2022 15:54

Společnost FOR H2ENERGY bude v zóně Triangle kupovat pozemky pro výstavbu vodíkového hospodářství

Hejtman Schiller: Vodík je surovinou budoucnosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller

Slavnostním podpisem dnes uzavřel Ústecký kraj se společností FOR H2ENERGY, s. r. o., rezervační smlouvu na nákup pozemku o výměře 11,98 hektarů ve Strategické průmyslové zóně Triangle. Hejtman Jan Schiller a jednatel společnosti Tomáš Krenc podepsali smlouvu na krajském úřadě. Společnost plánuje v SPZ Triangle realizovat komplexní vodíkový projekt s názvem „H2 Triangle“. 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Strategický vodíkový projekt H2 Triangle zahrnuje:

- Výstavbu lokálního vodíkového hospodářství
- Vědecko-výzkumné činnosti
- Výrobní a montážní haly pro výrobce vodíkových technologií

„Uvnitř průmyslové zóny Triangle bude instalována elektrolytická jednotka pro výrobu zeleného vodíku, kompresory pro jeho stlačení na požadovaný tlak a zásobníky pro jeho skladování a distribuci,“ přiblížil využití pozemků jednatel společnosti FOR H2ENERGY, s. r. o., Tomáš Krenc.

Součástí vodíkového hospodářství bude rovněž palivový článek, který poslouží k přeměně vodíku zpět na zelenou elektřinu upotřebitelnou v rámci areálu i mimo něj. V areálu bude postavena čerpací stanice se zaměřením na vodík a projekt počítá i s výstavbou vědecko-výzkumného centra a výrobních a montážních hal, ve kterých se mimo jiné budou vyrábět komponenty vodíkových technologií. Hlavním partnerem projektu H2 Triangle je vodíkový fond HYDROGEN2.

„Výstavba první etapy bude zahájena v roce 2024. Je to jeden ze strategických projektů v Ústeckém kraji v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace. Následné investice budou pokračovat v rámci druhé etapy až do roku 2033, kdy by měl být celý areál závodu dokončen. Předpokládaná výše celkové investice u tohoto projektu překročí 1 miliardu korun a přinese více než 400 nových pracovních míst. Vedení Ústeckého kraje bere transformaci regionu zcela vážně a toto je jeden z mnoha kroků do energetické a technologické budoucnosti. A vodík surovinou budoucnosti bezesporu je,“ okomentoval podpis smlouvy hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy